Business & Finance Πέμπτη 15/04/2021, 16:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα 

Τουρκία: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα 

Αμετάβλητο στο 19% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στην πρώτη συνεδρίασή της υπό το νέο διοικητή της Σαχάπ Καβτσίουγλου, ο οποίος αντικατέστησε τον προηγούμενο μήνα τον Νατσί Αγκμπάλ (η τέταρτη αλλαγή σε διάστημα τεσσάρων μηνών).

Έτσι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της γείτονος δεν έκανε το «χατίρι» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιθυμεί διακαώς να μειωθούν τα επιτόκια, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, ευθύνονται για τον πληθωρισμό που τρέχει με σχεδόν 16% στην Τουρκία. 

Αντιθέτως στην ανακοίνωσή της μετά το πέρας της συνεδρίασης, η κεντρική τράπεζα προς διαφορετική κατεύθυνση υπέδειξε. 

«Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα από τον πληθωρισμό για να διατηρηθεί το ισχυρό αποπληθωριστικό αποτέλεσμα, έως ότου οι ισχυροί δείκτες υποδείξουν μια μόνιμη υποχώρηση του πληθωρισμού». 

Τον προηγούμενο μήνα υπό τον πρώην διοικητή Νατσί Αγκμπάλ, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στο 19%, μια κίνηση που έφερε τον Αγκμπάλ στην πόρτα της εξόδου από την κεντρική τράπεζα. 

Ο Καβτσίουγλου ήταν σταθερά από τους επικριτές του Αγκμπάλ, ο οποίος στη διάρκεια της θητείας του αύξησε τα επιτόκια από το 10,25% στο 19%. 

Ωστόσο σε poll του Reuters με τη συμμετοχή 19 αναλυτών, μόλις ένας εκτιμούσε ότι η κεντρική τράπεζα σήμερα θα μείωνε τα επιτόκια στο 18,50% και άλλος ένας στο 17%, εντούτοις οι περισσότεροι εξ αυτών αναμένουν ότι στη διάρκεια του χρόνου η μείωση των επιτοκίων θα είναι αναπόφευκτη. 

Μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου αποδυναμώθηκε, φθάνοντας έως το 8,1575, ωστόσο στη συνέχεια ανέστρεψε πορεία και περί τις 15:30 ώρα Ελλάδος, το τουρκικό νόμισμα ενισχύεται έναντι του αμερικανικού κατά 0,37% στο 8,0977.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News