Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 20:49
ΦΕΝΤΕΡΑΛ ΡΙΖΕΡΒ

Πάουελ: Πρώτα η μείωση του QE και μετά η εντολή για επιτοκιακή αύξηση

Πάουελ: Πρώτα η μείωση του QE και μετά η εντολή για επιτοκιακή αύξηση

Το μήνυμα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της (QE) προτού δεσμευθεί σε επιτοκιακή αύξηση, έστειλε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ξεκαθαρίζοντας ότι το έναυσμα για αλλαγή νομισματικής πολιτικής απέχει ακόμη μήνες, εάν όχι χρόνια. 

Αυτή τη στιγμή, η Fed αγοράζει κρατικά ομόλογα και τίτλους με κρατική εγγύηση αξίας 120 δισ.δολαρίων, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τις αγορές αυτές, έως ότου η οικονομία επιστρέψει σε πλήρη ανάκαμψη, που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει υλοποιήσει τους στόχους της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό. 

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα αρχίσει να μειώνεται και σταδιακά να αποσύρεται πριν ακόμη η Φέντεραλ Ριζέρβ φθάσει στο σημείο να αυξήσει τα επιτόκια από το μηδέν. «Θα φθάσουμε στο σημείο να αποσύρουμε τα μέτρα στήριξης όταν θα έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων μας από τα επίπεδα του περυσινού Δεκεμβρίου. Αυτό αναμένεται να συμβεί πολύ χρόνο προτού εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε αύξηση των επιτοκίων», είπε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, μιλώντας στο Economic Club της Oυάσιγκτον. 

Καθώς ο ρυθμός των μηνιαίων αγορών θα μειώνεται και συνεπώς θα φθάσει κάποια στιγμή σε μηδενικό επίπεδο, η Fed τότε θα πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα μειώσει το συνολικό μέγεθος του ενεργητικού της, καθώς τα ομόλογα που διακρατεί θα φθάσουν σε ωρίμανση. «Αυτές είναι αποφάσεις που θα κληθούμε να λάβουμε», είπε ο Πάουελ, αν και απέκλεισε τη συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed μέσω ρευστοποίησης ομολόγων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News