Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 15:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESMA: Υψηλό το κόστος στα αμοιβαία κεφάλαια για τους Ευρωπαίους μικροεπενδυτές 

ESMA: Υψηλό το κόστος στα αμοιβαία κεφάλαια για τους Ευρωπαίους μικροεπενδυτές 

Το κόστος της επένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους μικροεπενδυτές, σε σχέση με αυτό των θεσμικών επενδυτών, σύμφωνα με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας την εν λόγω αγορά μη ελκυστική για τους επενδυτές «μικρού βεληνεκούς». 

Σύμφωνα με την τρίτη ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), αναφορικά με το κόστος και την επίδοση των επενδυτικών προϊόντων για τους ιδιώτες επενδυτές, το κόστος για την τοποθέτησή τους σε αμοιβαία κεφάλαια φθάνει να είναι έως 40% υψηλότερο σε σχέση με αυτό για τους θεσμικούς επενδυτές, το οποίο εντέλει επιβαρύνει και τις αποδόσεις των επενδύσεων. 

«Οι ιδιώτες επενδυτές πληρώνουν κατά μέσο όρο 40% περισσότερο από τους θεσμικούς επενδυτές, σε αυτές τις κατηγορίες των περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει η ESMA στην έκθεσή της, στην οποία όμως δεν κάνει καμία σύσταση για κάποια ρυθμιστική ενέργεια. 

Βάσει της ίδιας έκθεσης οι τοποθετήσεις των ιδιωτών επενδυτών ανέρχονται στα 4,5 τρισ. ευρώ, στους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (UCITS), funds τα οποία βρίσκονται υπό την εποπτεία της Ε.Ε.

ESMA: Υψηλό το κόστος στα αμοιβαία κεφάλαια για τους Ευρωπαίους μικροεπενδυτές -1

Εντωμεταξύ όπως επισημαίνει η ESMA, τα εν λόγω funds που είναι ενεργά επειδή τοποθετούνται σε περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές και ομόλογα και δεν παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες (παθητικά funds), χρεώνουν περισσότερο ωστόσο υπο-αποδίδουν, σε σχέση με τα παθητικά funds.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια μεταστροφή στα funds που χαρακτηρίζονται «πράσινα», έχοντας κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG), με την καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων από σχεδόν 1.600 «πράσινα» fnuds, στα τέλη του 2019 ανερχόταν στα 564 δισ. ευρώ.

«Σύμφωνα με τα γεγονότα, τα ενεργά ESG funds παρουσιάζουν χαμηλότερο κόστος από εκείνα που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τους ESG παράγοντες, έτσι δεν βρίσκει βάση η άποψη ότι υπάρχει ένα συστηματικό «πράσινο ξέπλυμα» από τα ESG funds» τονίζει η ESMA στην έκθεσή της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News