Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 12:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραίτηση του επικεφαλής της Toshiba με φόντο το CVC

Παραίτηση του επικεφαλής της Toshiba με φόντο το CVC

Την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής της Toshiba, Νομπουάκι Κουραματάνι μία εβδομάδα αφότου ο ιαπωνικός κολοσσός τεχνολογίας και μεταποίησης ανακοίνωσε ότι εξετάζει προσφορά εξαγοράς από το fund CVC Capital Partners. Το διοικητικό συμβούλιο την έκανε άμεσα δεκτή.

Ο Κουρουματάνι έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, καθώς το CVC δεν είναι ένα οποιοδήποτε fund, αλλά ο πρώην εργοδότης του. Διηύθυνε τις ιαπωνικές δραστηριότητες του fund έως και το 2018, όταν ανέλαβε τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Toshiba.

Ο Κουραματάνι δεν συμμετείχε στην online συνέντευξη Τύπου, στην οποία o νέος προέδρος, Σατότσι Σουνακάουα, και δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανακοίνωσαν την παραίτησή του και δέχθηκαν σειρά ερωτημάτων. Η επίσημη θέση της εταιρείας είναι ότι η παραίτηση έγινε «για προσωπικούς λόγους» και δεν έχει σχέση με την προσφορά εξαγοράς. «Η Toshiba είναι μία υπέροχη εταιρεία και πολύτιμος πλούτος για την Ιαπωνία. Την αγαπώ βαθύτατα» ήταν το μήνυμα του Κουραματάνι. 

Το deal με το CVC υπολογίζεται σε 2 τρισ. γιεν (18 δισ. δολάρια) και θα σημάνει την έξοδο της Toshiba από το χρηματιστήριο. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι «την εξετάζει σοβαρά». Ωστόσο ο Οσάμου Ναγκαγιάμα, μέλος του Δ.Σ., είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η πρόταση του fund δεν είναι λεπτομερής και επομένως δεν μπορεί ακόμη να αξιολογηθεί πλήρως.

Το CVC, που έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση σε σχετικό αίτημα του Associated Press. 

Από την κορυφή στην πτώση 

Η Toshiba είναι μία από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες εταιρείες της Ιαπωνίας, της οποίας οι δραστηριότητες εκτείνονται από τα ηλεκτρονικά αγαθά έως τον εξοπλισμό για υπερταχείες και τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας. 

Το λογιστικό σκάνδαλο του 2015, στο οποίο παραδέχθηκε ότι «φούσκωνε» τεχνητά τα κέρδη της για 6 χρόνια, είχε σοκάρει τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Η εταιρεία ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και για να αποφύγει την διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Τόκιο αναγκάστηκε να πουλήσει τη ναυαρχίδα των δραστηριοτήτων της: τη μονάδα μικροεπεξεργαστών μνήμης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από AP 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News