Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 10:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακό ευρώ για ταχύτερες και φθηνότερες συναλλαγές θέλουν οι Ευρωπαίοι

Τι έδειξε η δημόσια διαβούλευση της ΕΚΤ

Ψηφιακό ευρώ για ταχύτερες και φθηνότερες συναλλαγές θέλουν οι Ευρωπαίοι

Τι θέλουν επαγγελματίες και πολίτες από το ψηφιακό ευρώ; Στο ερώτημα αυτό δίνει απαντήσεις η ΕΚΤ, δημοσιεύοντας τα συμπεράσματα από την δημόσια διαβούλευση που άνοιξε για το θέμα. 

Η ανάλυση της ΕΚΤ επιβεβαιώνει, όπως σημειώνει, τα αρχικά της ευρήματα: Αυτό που πρωτίστως ψάχνουν σε ένα σοβαρό ψηφιακό νόμισμα με τη σφραγίδα της Ευρωζώνης οι πολίτες είναι προστασία της ιδιωτικότητας (43%). Ακολουθεί η ασφάλεια (18%) και τρίτη έρχεται η δυνατότητα για πληρωμές με το ψηφιακό ευρώ οπουδήποτε στη νομισματική ένωση (11%). 

Σημαντικό θεωρείται επίσης οι πληρωμές με ψηφιακό νόμισμα να μην φέρουν επιπλέον κόστος (9%), αλλά το και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και offline. 

«Ένα ψηφιακό ευρώ μπορεί να είναι επιτυχημένο μόνο εάν καλύπτει τις ανάγκες των Ευρωπαίων» δήλωσε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό ευρώ θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, όπως αυτές διατυπώθηκαν στη δημόσια διαβούλευση» συμπλήρωσε. 

Η ιδιωτικότητα είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει, σύμφωνα τόσο με απλούς πολίτες όσο και με επαγγελματίες και ειδικά εμπόρους. Και οι δύο ομάδες πάντως υποστηρίζουν το να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να αποφευχθεί η χρήση του σε παράνομες δραστηριότητες. Λιγότεροι από 10% τάσσονται υπέρ της πλήρους ανωνυμίας. 

Περισσότεροι από τα 2/3 των συμμετεχόντων αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα διαμεσολαβητών που θα προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο ψηφιακό ευρώ και πιστεύουν ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί στο υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα και σύστημα πληρωμών. Το 1/4 εκτιμά ότι το ψηφιακό ευρώ θα καταστήσει ταχύτερες και πιο φθηνές τις διασυνοριακές συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες απαντήσεις προήλθαν από τη Γερμανία (47%), την Ιταλία (15%) και τη Γαλλία (11%) και επομένως ενδεχομένως να μην είναι πλήρως αντιπροσωπευτικές των θέσεων του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News