Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 11:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια χώρα εγκαταλείπουν οι εκατομμυριούχοι

Ποια χώρα εγκαταλείπουν οι εκατομμυριούχοι

Ψάχνουν εναγωνίως να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα μέσω προγραμμάτων βίζα που προσφέρουν δικαίωμα διαμονής ή ακόμη και ιθαγένεια με αντάλλαγμα επενδύσεις. Ο λόγος για τους πλούσιους της Ινδίας, οι οποίοι βλέπουν την Covid-19 να εξαπλώνεται ολοένα και πιο απειλητικά στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, με τα περιοριστικά μέτρα και τους εμβολιασμούς να μην μπορούν προς το παρόν να βάλουν «φρένο». 

Σύμφωνα με το BBC οι Ινδοί εκατομμυριούχοι είναι στην κορυφή της λίστας εκείνων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι ο βασικός λόγος, αν και όχι ο μόνος. Το συνεχές «κυνήγι» από τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, όπως το περιγράφει ένας επιχειρηματίας που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, αλλά και η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» διαδραματίζουν επίσης τον ρόλο τους. 

Ήδη και πριν χτυπήσει η πανδημία υπήρχαν τάσεις φυγής. Έρευνα της Morgan Stanley είχε δείξει ότι 23.000 Ινδοί εκατομμυριούχοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους την τετραετία 2014 -2018. 

Πιο πρόσφατα η έρευνα Global Wealth Migration Review report αποκάλυψε ότι σχεδόν 5.000 εκατομμυριούχοι εγκατέλειψαν την Ινδία μόνο το 2020. Ξεχωριστή έρευνα της Henley & Partners έδειξε ότι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με εκείνους που επιζητούν μόνιμη διαμονή σε άλλες χώρες με αντάλλαγμα επενδύσεις.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News