Business & Finance Κυριακή 11/04/2021, 22:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για το μέλλον της Alitalia

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για το μέλλον της Alitalia

Οι συνομιλίες για την αναγέννηση της Alitalia μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τεθούν σε καθοριστική φάση την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε σήμερα Κυριακή ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας.

Βρυξέλλες και Ρώμη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μήνες αναφορικά με το σχέδιο της Ιταλίας για αναδιάρθρωση της αεροπορικής εταιρείας μέσω μιας νέας, κρατικής εταιρείας με την ονομασία ITA.

Ο νέος αερομεταφορέας χρειάζεται την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρατική εισφορά ύψους 3 δισ. ευρώ, ούτως ώστε να κατασθεί δυνατό να λειτουργήσει, ωστόσο κινδυνεύει να χάσει την καλοκαιρινή περίοδο καθόσον οι συνομιλίες συνεχίζονται.

«Νομίζω ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη», δήλωσε ο Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις με την ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού είναι δύσκολες.

«Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο με τις Βρυξέλλες. Στο όνομα του ανταγωνισμού, η Ε.Ε. θέλει η ITA να απελευθερώσει όσο το δυνατόν περισσότερα slots, αλλά αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της νέας εταιρείας», τόνισε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο διαδίκτυο.

Η Ε.Ε. ζητά από την ITA να παραιτηθεί από το ήμισυ των χρονοθυρίδων της στο αεροδρόμιο του Μιλάνου και να ξεκινήσει χωρίς το χειρισμό και τα τμήματα συντήρησης του παλαιού αερομεταφορέα, απαιτήσεις που έχουν προκαλέσει κριτική στην Ιταλία, με τα συνδικάτα να ισχυρίζονται ότι οι Βρυξέλλες είναι πιο σκληρές από ότι με την Air France-KLM και τη Lufthansa.

«Η Ιταλία δεν θα υποκύψει στην Ε.Ε., αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συνομιλίες έχουν συνεχιστεί», δήλωσε ο Τζιορτζέτι, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι η Alitalia ήταν ζημιογόνα το 2019, ενώ η Air France-KLM και η Lufthansa ήταν κερδοφόρες όταν χτυπήθηκαν από την κρίση του κορωνοϊού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News