Business & Finance Κυριακή 11/04/2021, 20:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη «γραμμή εκκίνησης» τα καταστήματα στην Αγγλία για το αυριανό άνοιγμα

Στη «γραμμή εκκίνησης» τα καταστήματα στην Αγγλία για το αυριανό άνοιγμα

Τις πόρτες τους ανοίγουν αύριο Δευτέρα τα καταστήματα στην Αγγλία, μετά από περισσότερο από τρεις μήνες που εξαναγκάσθηκαν να μείνουν κλειστά εξαιτίας του τρίτου κύματος του κορωνοϊού, με την ελπίδα ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα αναγκασθούν να κλείσουν.

Η Ένωση British Retail Consortium υπολογίζει ότι από τα τρία lockdowns, τα καταστήματα έχουν απωλέσει έσοδα αξία 27 δισ. λιρών, ενώ 67.000 θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο χάθηκαν μόνο το 2020. Περίπου 17.532 καταστήματα αλυσίδων λιανικής πώλησης «εξαφανίσθηκαν από μεγάλους δρόμους, εμπορικά κέντρα και πάρκα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Local Data Company για την PwC.

Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι με περισσότερο από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού στη Μεγάλη Βρετανία να έχει λάβει τουλάχιστον μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι καταναλωτές δεν θα είναι συγκρατημένοι.

Η εταιρεία ερευνών Kantar προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα ξοδέψουν 3,9 δισ. λίρες μόνο στα κεντρικά καταστήματα, κατά την πρώτη εβδομάδα του νέου ανοίγματος.

«Σίγουρα υπήρξε μια ανάκαμψη στο τέλος του lockdown πέρυσι τον Ιούνιο, θα εκπλαγώ αν το ίδιο δεν συμβεί ξανά», δήλωσε στο Reuters ο Σάιμον Γούλφσον, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας λιανικής πώλησης ενδυμάτων Next.

Πολλές εμπορικές περιοχές θα είναι πολύ διαφορετικές από ότι πριν από την πανδημία. Αλυσίδες όπως, οι Topshop, Topman, Burton, Oasis και Laura Ashley, με ιστορία δεκαετιών, δεν θα υπάρχουν, καθώς ήταν από τα «θύματα» της κρίσης που έπληξε τον κλάδο των ενδυμάτων.

Οκτώ πολυκαταστήματα της John Lewis δεν θα ανοίξουν ξανά και τα καταστήματα Debenhams θα ανοίξουν μόνο για να πραγματοποιήσουν τις τελευταίες πωλήσεις πριν το κλείσιμο.

Τα μη απαραίτητα καταστήματα στην Αγγλία έκλεισαν στις 4 Ιανουαρίου όταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέβαλε το τρίτο lockdown, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Τα μη απαραίτητα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά στην Ουαλία τη Δευτέρα, αν και τα καταστήματα της Σκωτίας θα πρέπει να περιμένουν έως τις 26 Απριλίου τουλάχιστον, ενώ για τη  Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει ορισθεί ακόμη ημερομηνία.

Οι λιανικές πωλήσεις είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της Βρετανίας, αφού επίσημα στοιχεία τον περασμένο μήνα έδειξαν, ότι το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για την οικονομία της σε περισσότερους από τρεις αιώνες.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι πιο έντονη από εκείνη του περασμένου Ιουνίου.

«Τα lockdowns βελτίωσαν σαφώς τον μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό και πολλοί θα σκέφτονται ότι δεν θα κάνουν διακοπές στο εξωτερικό φέτος. Οι καταναλωτές έχουν χρήματα να ξοδέψουν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ψωνίσει ρούχα για σχεδόν δύο χρόνια», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Peel Hunt.

Ο Ρότζερ Ουάιτσαϊντ, διευθύνων σύμβουλος της αρτοποιίας Greggs, εκτιμά ότι ο κλάδος θα επωφεληθεί από την ισχυρή ζήτηση.

Ενώ τα καταστήματα Greggs είχαν τη δυνατότητα να λειτουργούν στο τελευταίο lockdown, ελπίζει για ενίσχυση της ζήτησης από τη χαλάρωση των περιορισμών.

«Θα υπάρχουν ουρές έξω από τα καταστήματα στα οποία οι άνθρωποι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση από το διαδίκτυο» όπως τονίζει.

Για να βοηθήσει τον κλάδο να αντιμετωπίσει την πρόκληση των κανονισμών κοινωνικής απόστασης, οι οποίοι έχουν προγραμματισθεί να παραμείνουν σε ισχύ έως τις 21 Ιουνίου, η κυβέρνηση επιτρέπει τις παρατεταμένες ώρες λειτουργίας, ανακοινώνοντας τον περασμένο μήνα ότι τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά μέχρι τις 10 μ.μ. από Δευτέρα έως Σάββατο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News