Business & Finance Κυριακή 11/04/2021, 15:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κίνα «σκληραίνει» τη στάση της στις μονοπωλιακές πρακτικές

Η Κίνα «σκληραίνει» τη στάση της στις μονοπωλιακές πρακτικές

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της αναφορικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές και ιδιαίτερα απέναντι στους εταιρικούς κολοσσούς της χώρας και στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα προσθέσει προσωπικό και άλλους πόρους, όπως δήλωσαν άτομα με γνώση επί του θέματος στο Reuters.

Το σχέδιο του Πεκίνου για τη ενίσχυση της Κρατικής Διοίκησης για τη Ρύθμιση της Αγοράς, (SAMR) έρχεται καθώς η Κίνα προχωράει σε επικαιροποίηση του νόμου για τον ανταγωνισμό  με προτεινόμενες τροποποιήσεις, όπως τη ραγδαία αύξηση των προστίμων και τη διεύρυνση των κριτηρίων, αναφορικά το πώς κρίνεται μια εταιρεία ότι ελέγχει την αγορά.

Χθες Σάββατο εξάλλου, η ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ ύψους 2,75 δισ. δολαρίων στην Alibaba, μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι ο κινεζικός κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου είχε καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά για αρκετά χρόνια.

Το πρόστιμο υπογραμμίζει τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν μελλοντικά οι εταιρείες, ακόμη και οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας, ο οποίος άκμασε κατά τη διάρκεια των ετών που οι ρυθμίσεις δεν ήταν αυστηρές.

Η SAMR σχεδιάζει να αυξήσει το προσωπικό της κατά περίπου 20 έως 30 υπαλλήλους, από τους περίπου 40 επί του παρόντος, σύμφωνα με δύο άτομα.

Στα σχέδιά της επίσης, είναι να μεταβιβάσει την εξουσία της αναθεώρησης των υποθέσεων στα κατά τόπους γραφεία της και να αποκτήσει πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό από άλλους κυβερνητικούς φορείς και υπηρεσίες, για να διαχειρισθεί υποθέσεις που απαιτούν εκτεταμένη έρευνα, όπως ανέφεραν ξεχωριστές πηγές.

Οι προϋπολογισμοί για τις αντιμονοπωλιακές έρευνες, τις καθημερινές δραστηριότητες και τα ερευνητικά έργα θα αυξηθούν επίσης.

«Η αύξηση του προσωπικού καθώς και της ποιότητας των δυνατοτήτων επιβολής του νόμου είναι απαραίτητη για την αντιμονοπωλιακή ώθηση», δήλωσε ο Λίου Χου, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικής στο πανεπιστήμιο Tsinghua.

«Διαφορετικά, οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα είναι σε θέση να χειριστούν πολλές υποθέσεις ταυτόχρονα και το κοινό θα αμφισβητήσει το κατά πόσο διαφανής είναι η διαδικασία έρευνας», συμπλήρωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News