Business & Finance Σάββατο 10/04/2021, 20:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώδωνας κινδύνου στις ΗΠΑ για «μαϊμού» ESG επενδύσεις

Κώδωνας κινδύνου στις ΗΠΑ για «μαϊμού» ESG επενδύσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να τοποθετηθούν σε βιώσιμες και υπεύθυνες επενδύσεις, προειδοποιώντας ότι τα ESG funds (Environment, Society, Governance), ενδεχομένως και να μην είναι τόσο «πράσινα» και κοινωνικά ευαισθητοποιημένα.

Οι προειδοποιήσεις αυτές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έρχονται σε μια περίοδο που η συζήτηση για τα κριτήρια που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση έχει «ανάψει» σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ όλο και περισσότερες εταιρείες καταβάλουν προσπάθειες να χαρακτηρίσουν τις επενδύσεις τους ως βιώσιμες για να προσελκύσουν κεφάλαια. Η τάση αυτή είναι πολύ πιθανό να ενταθεί, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μπάιντεν καταστήσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ως κορυφαία προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση της εξεταστικής επιτροπής της ρυθμιστικής αρχής, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ορισμένοι διαχειριστές να προωθούν τα funds τους, ως ESG, ενώ η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Βάσει των συμπερασμάτων ορισμένοι λανθασμένοι χαρακτηρισμοί είναι τόσο κακοί που μπορεί να σημαίνει ότι οι εταιρείες ενδεχομένως να παραβιάζουν ακόμη και τους νόμους περί κινητών αξιών.

«Οι σύμβουλοι επενδύσεων και τα funds υιοθετούν διαφορετικές και περισσότερες προσεγγίσεις για τις επενδύσεις ESG και έχουν αυξήσει τον αριθμό των προσφερόμενων προϊόντων», αναφέρει η έκθεση της εξεταστικής επιτροπής. «Αυτή η επιταχυνόμενη αύξηση της ζήτησης, ο αυξανόμενος αριθμός των προϊόντων και υπηρεσιών ESG και η έλλειψη τυποποιημένων και ακριβών ορισμών ESG παρουσιάζουν ορισμένους κινδύνους».

Αν και η έκθεση δεν αναφέρει καμία εταιρεία, οι παραβιάσεις που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων, ενδεχομένως να προκαλέσουν έρευνες που θα οδηγήσουν σε κυρώσεις. Ο επιτροπή κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να εξετάζει τις αμφισβητούμενες επισημάνσεις ESG, θέτοντας τις επιχειρήσεις σε καθεστώς προειδοποίησης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News