Business & Finance Σάββατο 10/04/2021, 07:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Πρόστιμο ύψους 2,8 δισ. δολ. στην Alibaba

Κίνα: Πρόστιμο ύψους 2,8 δισ. δολ. στην Alibaba

Πρόστιμο 18,23 δισεκατομμυρίων γιουάν (2,78 δισ. δολ.) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης επέβαλαν οι κινεζικές αρχές στην Alibaba.

Το πρόστιμο έρχεται σε συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησαν οι κινεζικές αρχές κατά του τεχνολογικού κολοσσού τον Δεκέμβριο για αντιμονοπωλιακές πρακτικές. Ο όμιλος κατηγορείται ότι αξιώνει την αποκλειστικότητα από τους εμπόρους που θέλουν να πωλούν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα του, αποφεύγοντας αντίπαλους ιστότοπους του διαδικτυακού εμπορίου.

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αποδέχεται το πρόστιμο και ότι θα συμμορφωθεί στις αξιώσεις των κινεζικών αρχών. Ανέφερε ακόμη ότι συνεργάστηκε πλήρως με την έρευνα, διενήργησε αυτοαξιολόγηση και έχει ήδη εφαρμόσει βελτιώσεις στα εσωτερικά της συστήματα. 

Η αυξανόμενη επιρροή των μεγάλων εταιρεών του διαδικτύου, οι οποίες επεκτείνονται στα χρηματοοικονομικά, τις υπηρεσίες υγείας και άλλους τομείς, έχει εγείρει ανησυχίες στο Πεκίνο, που έχει ανακοινώσει ότι η καταπολέμηση μονοπωλιακών πρακτικών αποτελεί προτεραιότητά της κατά τη φετινή χρονιά. Σε δημοσίευμά της τον περασμένο μήνα η Wall Street Journal ανέφερε πως η κινεζική κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Alibaba να αποχωρήσει από κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης που διαθέτει, εν μέσω ανησυχιών για την επιροή του τεχνολογικού γίγαντα στην κοινή γνώμη.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Alibaba είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο για περίπου τρεις μήνες λίγο αφότου είχε πυροδοτήσει την οργή των αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος σε συνέδριο στη Σαγκάη, στο οποίο συνέκρινε τις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες της χώρας με ενεχυροδανειστήρια και επέκρινε την απουσία καινοτομίας. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News