Business & Finance Παρασκευή 9/04/2021, 22:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ» για την ευρωπαϊκή οικονομία

Λαγκάρντ: Βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ» για την ευρωπαϊκή οικονομία

Παρά το δύσκολο αγώνα που δίδει κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ε.Ε. θα καταφέρει να ανταποκριθεί στους αναπτυξιακούς στόχους της για εφέτος, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της στο CNBC σήμερα το βράδυ. 

Παρότι αναγνωρίζει ότι τα lockdowns δημιουργούν ανάχωμα στην ανάπτυξη, η Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. «Διαφαίνεται φως στο τέλος του τούνελ. Μπορούμε να το δούμε. Δεν είναι ακόμη πολύ κοντά. Θα πρέπει να διανύσουμε ακόμη λίγο δρόμο», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή «Closing Bell» του CNBC. Προσέθεσε δε, ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα σημειωθεί ανάκαμψη, η οποία μάλιστα θα είναι πολύ δυναμική. 

Αναφερόμενη στο χάσμα που χωρίζει την Ε.Ε. από τις ΗΠΑ, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι «βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και ότι οι ΗΠΑ θα επιτύχουν το στόχο για τον πληθωρισμό τους πολύ πιο γρήγορα από τις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθότι απέχουν ακόμη πολύ από αυτόν». 

 

Ευελιξία σε όλες τις μορφές

 

Υπογράμμισε ότι η προσέγγιση της ΕΚΤ όσον αφορά στη νομισματική πολιτική χαρακτηρίζεται από «μεγάλη ευελιξία όσον αφορά στον χρόνο και στις κατηγορίες του ενεργητικού, καθώς και από χώρα σε χώρα». «Αποφασίσαμε, όταν χρειάστηκε, να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και ξανά πάλι, δύο φορές. Εάν κριθεί αναγκαίο, θα το κάνουμε ξανά. Εάν πάλι χρειαστεί να δαπανήσουμε περισσότερα, θα το κάνουμε. Εάν δε, χρειαστεί να δαπανήσουμε λιγότερα, επειδή οι συνθήκες βελτιώνονται γρήγορα, επίσης θα το πράξουμε. Συνεπώς, θα χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία σε όλες τις μορφές της», εξήγησε. 

 

Ο στόχος για τους εμβολιασμούς

 

Επίσης, παρότι η γηραιά ήπειρος υπολείπεται στους εμβολιασμούς, η Λαγκάρντ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα. Μόλις το 14% των κατοίκων της Ε.Ε. έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση συγκριτικά με το 33,5% στις ΗΠΑ», σύμφωνα με το Our World in Data. Η Λαγκάρντ τόνισε ότι υπάρχει «πολύ ισχυρή» βούληση να αυξηθεί ο αριθμός αυτός στο 70% έως το καλοκαίρι. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News