Business & Finance Τετάρτη 7/04/2021, 22:00
ΗΠΑ

Πρακτικά της Fed: Μακράν των στόχων της παραμένει ακόμη η αμερικανική οικονομία

Πρακτικά της Fed: Μακράν των στόχων της παραμένει ακόμη η αμερικανική οικονομία

Παρότι η αμερικανική οικονομία έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ παρέμειναν στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας επιφυλακτικοί λόγω των συνεχιζόμενων κινδύνων και δεσμεύθηκαν να προβούν σε περαιτέρω νομισματικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, έως ότου υπάρξει μία πιο σταθερή ανάκαμψη, όπως έδειξαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου (16/17). 

Οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι θα χρειαστεί ακόμη να περάσει αρκετός χρόνος προτού οι συνθήκες βελτιωθούν στο βαθμό που η Φέντεραλ Ριζέρβ κρίνει ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει να αποσύρει μέτρα στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός ρυθμός αγοράς περιουσιακών στοιχείων από τη Fed δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα, καθώς δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί οι οικονομικοί στόχοι που έχει θέση η κεντρική τράπεζα .

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι μηνιαίας αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ.δολαρίων «παρείχαν σημαντική υποστήριξη στην οικονομία», όπως επισημαίνεται στα πρακτικά. 

Επίσης, παρότι κάποιοι διαμορφωτές πολιτικής έδειξαν καθαρά ότι σκέφτονται μήπως τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πιο σύντομα απ΄ό,τι προβλέπεται, ίσως και στις αρχές του επόμενου έτους, δεν υπήρξε συναίνεση ως προς το θέμα αυτό. 

Οι αγορές εργασίας μπορεί να έχουν βελτιωθεί, όμως ακόμη δεν έχουν επιστρέψει στα προ του κορωνοϊού επίπεδα. 

Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να μειωθεί στο 4,5% έως το τέλος του έτους και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 2,2%, ελαφρώς πάνω από τον παραδοσιακό στόχο του 2% της Fed.

Οι επενδυτές ανέμεναν τα πρακτικά ευελπιστώντας σε πρόσθετες ενδείξεις σχετικά με το ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων μελλοντικά αλλά και πώς βλέπουν οι αξιωματούχοι το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού αγορών περιουσιακών στοιχείων. Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι ακόμη και με την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, είναι απίθανο να προβούν σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική μέχρι να δουν «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» στους οικονομικούς τους στόχους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News