Business & Finance Τετάρτη 7/04/2021, 15:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επέστρεψε σε ανάπτυξη 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επέστρεψε σε ανάπτυξη 

Μετά από τέσσερις μήνες διάστημα κατά το οποίο τα lockdowns στις χώρες της Ευρωζώνης συρρίκνωσαν εκ νέου την οικονομική παραγωγή, η επιχειρηματική δραστηριότητα επέστρεψε σε ανάπτυξη τον Μάρτιο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της IHS Markit τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες παρουσίασε αισθητή θετική μεταβολή φθάνοντας στις 53,2 μονάδες, από τις 48,8 μονάδες τον Φεβρουάριο και υψηλότερα από την προκαταρκτική του ανάγνωση στις 52,5 μονάδες. 

Ο εν λόγω δείκτης υπερβαίνει το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση μιας δραστηριότητας για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο. 

Η μεγάλη αυτή θετική μεταβολή του σύνθετου δείκτη οφείλεται στην επίδοση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, με τον σχετικό δείκτη ΡΜΙ να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ στην 24χρονη ιστορία της έρευνας, σκαρφαλώνοντας στις 62,5 μονάδες από τις 57,9 μονάδες τον Φεβρουάριο. 

Αντιθέτως ο υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών σχεδόν οριακά δεν ξεπέρασε το όριο των 50 μονάδων, διαμορφούμενος στις 49,6 μονάδες τον Μάρτιο, ωστόσο και αυτός κινήθηκε αισθητά υψηλότερα από  τις 45,7 μονάδες του Φεβρουαρίου. 

Ο κλάδος των υπηρεσιών αναλογεί σχεδόν στα δύο τρίτα της οικονομικής παραγωγής της Ευρωζώνης και είναι αυτός που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, με τις «πληγές» να μην έχουν επουλωθεί ακόμη. 

Εντούτοις με τα προγράμματα εμβολιασμού να συνεχίζονται, είναι θέμα χρόνου τα περιοριστικά μέτρα να αποσύρονται σταδιακά και έτσι οι επιχειρήσεις της εστίασης ή της ψυχαγωγίας θα επανέλθουν στην ενεργό δράση. 

Άλλωστε αυτό πιστεύει και η αναλύτρια της Oxford Economics Μανταλένα Μαρτίνι, η οποία όπως τονίζει «είναι ενθαρρυντικό ότι τα σημερινά δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι ο κλάδος των υπηρεσιών βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση με τη δημόσια υγεία παραμένει εύθραυστη και κάποιοι περιορισμοί έχουν επεκταθεί, η αισιοδοξία για τα προγράμματα εμβολιασμού δημιουργούν ελπίδες για τις προοπτικές του κλάδου των υπηρεσιών». 

Όπως και στη μεταποίηση τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες οδήγησε σε αύξηση στο κόστος, με τις τιμές των πρώτων υλών να σημειώνουν άνοδο για πρώτη φορά σε ένα χρόνο, με αποτέλεσμα ο δείκτης για το κόστος παραγωγής να ανέβει στις 50,5 μονάδες, από τις 48,1 μονάδες τον Φεβρουάριο. 

Παρά τα προβλήματα στα προγράμματα εμβολιασμού και την αύξηση των κρουσμάτων, η αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα βελτιώθηκε, με τον σύνθετο δείκτη για την μελλοντική παραγωγή, να φθάνει τον Μάρτιο στις 67,9 μονάδες το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018, από τις 67 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News