Business & Finance Τρίτη 6/04/2021, 14:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Αναθεώρηση επί τα χείρω για τον πληθωρισμό της Τουρκίας

JP Morgan: Αναθεώρηση επί τα χείρω για τον πληθωρισμό της Τουρκίας

Η πρόσφατη αλλαγή του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κατρακύλισμα της λίρας που ακολούθησε, ήταν εξελίξεις καθόλου ευοίωνες για την τουρκική οικονομία και τον πληθωρισμό. Yπό αυτό το πλαίσιο η JP Morgan προχώρησε σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεών της, αναφορικά με το ύψος που θα βρεθούν οι τιμές καταναλωτή στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, εκτιμάει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2021 στο 13,4%, έναντι προηγούμενων προβλέψεών της ποσοστό 11,2%. Στην ανοδική αυτή αναθεώρηση συνέβαλε και τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στη γείτονα, σκαρφάλωσαν στο 16,19% σε ετήσια βάση από 15,61% τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2019, ενώ σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 1,08%, έναντι προβλέψεων για ποσοστό 16,11% και 1,04% αντίστοιχα. 

«Παρά την πιθανή εξασθένιση στις συνθήκες της ζήτησης, οι δυναμικές για τον πληθωρισμό έχουν επιδεινωθεί», αναφέρεται στο σημείωμα της JP Morgan. «Ως αποτέλεσμα αναθεωρήσαμε τις προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, στο 13,2% από 11,2%. Για το τέλος του 2022, οι προβλέψεις μας παραμένουν αμετάβλητες στο 10,5%».

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάρτιο, επέκτεινε την ανοδική του πορεία για έκτο συναπτό μήνα και παραμένει σε διψήφιο ποσοστό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, απέχοντας παρασάγγας από τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας για ρυθμό στο 5%. 

Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα ανεβάσει ταχύτητα και τον Απρίλιο, με τη Goldman Sachs, να κάνει λόγο για ποσοστό στο 18%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News