Business & Finance Δευτέρα 5/04/2021, 22:14
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Σε ελεύθερη πτώση 5% οι τιμές πετρελαίου

Σε ελεύθερη πτώση 5% οι τιμές πετρελαίου

Απώλειες 5% κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τιμές πετρελαίου, από τη στιγμή που η αυξημένη προσφορά από τον ΟΠΕΚ+ και η υψηλότερη παραγωγή του Ιράν αντιστάθμισαν τις ενδείξεις για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ. 

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την προηγούμενη Πέμπτη να προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση της μηνιαίας παραγωγής του από το Μάιο έως τον Ιούλιο. Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, το οποίο είχε εξαιρεθεί από τις μειώσεις παραγωγής, αύξησε επίσης την προσφορά του. «Η χρονική συγκυρία δεν είναι καλή. Μοιάζει σαν να πήγε ο ΟΠΕΚ να αναστήσει το νεκρό, αλλά δεν έπρεπε να το κάνει τώρα και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα πληρώσει γι΄αυτό τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει ο Μπομπ Γιάγκερ, διευθυντής του τμηματος ενεργειακών συμβολαίων της Mizuho Securities.  

H τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρούσε 4,8% στα 61,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Ν.Υόρκη κινείτο στα 58,24 δολάρια με πτώση 5,2%. 

Ακόμη μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αυξήσει την προσφορά, οι επενδυτές εστιάζουν στις άτυπες συζητήσεις ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ για την επαναφορά της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά. «Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα δούμε ροή πετρελαίου από το Ιράν», αναφέρει ο Φίλι Φλιν, αναλυτής της Price Futures Group. O αναλυτής της Eurasia, Χένρι Ρόουμ, είναι πιο επιφυλακτικός λέγοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιρανικών πωλήσεων πετρελαίου, θα ληφθούν αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και το Ιράν συμμορφωθεί. Ωστόσο, το Ιράν έχει ήδη αυξήσει τις εξαγωγές του στην Κίνα, παρά τις κυρώσεις. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News