Business & Finance Δευτέρα 5/04/2021, 22:45
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε ύψη ρεκόρ η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2020, χάρη σε ΗΠΑ και Κίνα

Σε ύψη ρεκόρ η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2020, χάρη σε ΗΠΑ και Κίνα

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε πέρυσι η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χάρη στις τεράστιες επενδύσεις που έχουν κάνει η Κίνα και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Irena). 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – κυρίως με τη μορφή αιολικής και ηλιακής ενέργειας – αντιπροσώπευαν το 82% των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Irena Φρανσέσκο Λα Κάμερα. Η Κίνα πρόσθεσε 136 γιγαβάτ στην παραγωγή της, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου και ποσότητα αντίστοιχη με τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας.

«Τα νούμερα είναι άκρως αντιπροσωπευτικά», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Irena. «Παρά τη δύσκολη περίοδο, όπως προβλέψαμε, το 2020 σηματοδοτεί την έναρξη της δεκαετίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το κόστος μειώνεται, οι αγορές καθαρής τεχνολογίας αυξάνονται και ποτέ δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης”, σημειώνει.

Παρ΄όλα αυτά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να υπολείπονται των υπόλοιπων πιο «βρώμικων» τρόπων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με την αναλογία τους στη συνολική παραγωγική ικανότητα να αυξάνεται μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, στο 36,6%, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Irena.   

H υπηρεσία σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Η απεξάρτηση από τον άνθρακα προκειμένου να περιοριστούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσει 10πλάσια επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050 ή επένδυση της τάξης των 4,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, είχε γνωστοποιήσει η υπηρεσία ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας σε παλαιότερη έκθεσή της. 

Η Κίνα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη αγορά καθαρής ενέργειας και η χώρα με τους περισσότερους ρύπους στο περιβάλλον, δημιούργησε 72 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας και 49 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας το 2020. Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν 29 γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σχεδόν 80% περισσότερο από ό, τι το 2019.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι καθώς η ικανότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε, παράλληλα περιορίστηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και σε χώρες, όπως η Ρωσία και η Τουρκία. Οι συνολικές χρήσεις ορυκτών καυσίμων μειώθηκαν στα 60 γιγαβάτ το 2020 από 64 γιγαβάτ το 2019.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News