Business & Finance Κυριακή 4/04/2021, 16:15
ΕΚΤ

«Πυρά» Greenpeace κατά της ΕΚΤ ότι ευνοεί εταιρείες που μολύνουν το περιβάλλον

«Πυρά» Greenpeace κατά της ΕΚΤ ότι ευνοεί εταιρείες που μολύνουν το περιβάλλον

Oξεία κριτικική στην ΕΚΤ ασκούν περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορώντας την ότι η πρόσφατη χαλάρωση των κανονισμών της για τα collateral έχουν ευνοήσει δυσανάλογα επιχειρήσεις που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και αερομεταφορείς. 

Η ΕΚΤ άλλαξε τους κανονισμούς της προκειμένου να ανταποκριθεί στην πανδημία εδώ και ένα χρόνο κάνοντας από τότε που ξέσπασε η πανδημία αποδεκτά ομόλογα που εκδίδονται από «έκπτωτους αγγέλους», τις επιχειρήσεις δηλ. αυτές που αξιολογούνται στη βαθμίδα του υψηλού ρίσκου.

Η Greenpeace ισχυρίζεται ότι η προσωρινή αλλαγή των κανονισμών έχει ευνοήσει τα μέγιστα εταιρείες που επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως Lufthansa, International Airlines Group και Renault. Η τέταρτη εταιρεία που επωφελήθηκε αυτής της αλλαγής είναι η Technip, όμιλος παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών. «Το ότι αυτό το ενεργητικό είναι υπεύθυνο για τις μεγάλες ποσότητες ρύπων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα δεν είναι άγνωστο. Συνεπώς, είναι επείγον όλα αυτά τα επιχειρησιακά μοντέλα να επιταχύνουν τη μετάβασή τους σε μία οικονομία μηδενικών ρύπων», επισημαίνει η Greenpeace. «Αρμοδιότητα της ΕΚΤ είναι να μην στηρίζει τυφλά αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά να βρει έναν τρόπο να διορθώσει την ανισορροπία της νομισματικής πολιτικής της στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται μόλυνση του περιβάλλοντος, όσο το δυνατόν πιο σύντομα», προσθέτει στην ανακοίνωσή της.  

Η ΕΚΤ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο στις αναφορές αυτές, παρότι κάποιοι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν το γεγονός ότι μόλις το 3% των εγγυήσεών της αποτελείται από εταιρικά ομόλογα που σημαίνει ότι η αλλαγή των κανονισμών της έχει σχετικά μικρό αντίκτυπο. H κεντρική τράπεζα δεν θέλει να χαρακτηρίζει τα ομόλογα ως «καφέ» ή «πράσινα», επειδή μία εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ομόλογο για να χρηματοδοτήσει τη μετάβασή της σε ένα επιχειρησιακό μοντέλο με λιγότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, για παράδειγμα μία αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να επενδύσει στην ανάπτυξη ηλεκτρικών μπαταριών. 

Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχου επανειλημμένως αναφερθεί στις αγορές εταιρικών ομολόγων ύψους 270 δισ.ευρώ της ΕΚΤ υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι διακρίσεις υπέρ των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, κοινής ωφελείας και αερομεταφορέων, επειδή οι κλάδοι αυτοί εκδίδουν περισσότερα ομόλογα σε σχέση με άλλους.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Greenpeace και άλλες οργανώσεις κατηγόρησαν το πλαίσιο εγγυήσεων της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι το το 59% από τα εταιρικά ομόλογα αξίας 1,6 τρισ.ευρώ που είναι αποδεκτά ως collateral, εκδίδονται από εταιρείες με υψηλά ποσοστά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – ξεπερνώντας κατά πολύ την αναλογία τους σε ανάπτυξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, κάλεσε πρόσφατα την ΕΚΤ να προσαρμόσει την ποσότητα των εταιρικών ομολόγων που αγοράζει και την αξία των collateral που δέχεται ανάλογα με το πόσο ευθυγραμμισμένες είναι οι εταιρείες ως προς την επίτευξη του στόχου μηδενικών ρύπων έως το 2050.

Πηγή: FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News