Business & Finance Σάββατο 3/04/2021, 22:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο κινδυνεύουν οι υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες από την Τουρκία

Πόσο κινδυνεύουν οι υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες από την Τουρκία

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν στην Τουρκία μετά την αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρουν στο προσκήνιο μία συζήτηση που έχουν αρχίσει εδώ και καιρό κορυφαίοι διαχειριστές ενεργητικού και οικονομολόγοι για το πόσο ευάλωτες είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες. 

Οι πιο απαισιόδοξοι, μεταξύ των οποίων η Man Group, η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία διαχείρισης αντισταθμιστικών ταμείων στον πλανήτη και ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF), έχουν προειδοποιήσει ότι η αναστάτωση που έπληξε τις αγορές της Τουρκίας θα επεκταθεί σε όλες τις αναπτυσσόμενες αγορές σε περίπτωση που επαναληφθεί το taper tantrum του 2013 (όταν οι ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ στις ΗΠΑ θα απέσυρε πρόωρα τα μέτρα στήριξης μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές). 

«Με την Τουρκία να παρουσιάζει ρωγμές, βλέπουμε να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος απότομης πτώσης στις χρηματοοικονομικές αγορές σε αρκετές αναδυόμενες χώρες», αναφέρουν διαχειριστές κεφαλαίου της Man Group, οι οποίοι μαζί με την Τουρκία επικαλούνται τη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Ν.Αφρική. 

Ο Μπρουκς, ο οποίος είχε παλαιότερα διατελέσει επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων σε νομίσματα στη Goldman Sachs, αναφέρει ότι ο συνδυασμός δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στις ΗΠΑ και της αύξησης των ομολογιακών αποδόσεων καθιστά πιο δύσκολο για τις αναπτυσσόμενες χώρες να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους. Το γεγονός ότι η Τουρκία και η Βραζιλία, δύο από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές, δέχονται πλήγμα αυτομάτως αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης, λέει χαρακτηριστικά. 

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Κάποιοι άλλοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μηδαμινός επειδή οι ανορθόδοξες πολιτικές της Τουρκίας διαφέρουν από τις πολιτικές των περισσότερων αναδυόμενων χωρών. Επίσης, η προοπτική ενός ασθενέστερου δολαρίου, η αύξηση των τιμών εμπορευμάτων και η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας καθιστούν τις σημερινές συνθήκες πολύ καλύτερες σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με τον Γουίτνεϊ Μπέικερ, ιδρυτή της Totem Macro. 

Επίσης, η Pimco σε έκθεσή της αναφέρει ότι οι πιστωτικοί κίνδυνοι περιορίζονται σε μικρότερες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ρουμανία και η Κολομβία. Αναλυτές δε, επικαλούνται και την αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για τη στήριξη των αναδυόμενων αγορών με υψηλό κόστος δανεισμού και χαμηλά αποθέματα. 

Ωστόσο, κάποιες αναδυόμενες χώρες βρίσκονται τώρα στο ίδιο δίλημμα που είχαν βρεθεί και πριν από οκτώ έτη: για να στηρίξουν τα νομίσματά τους θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια και να επιβάλουν περιορισμούς στις χορηγήσιες δανείων σε βάρος της ανάπτυξης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News