Business & Finance Σάββατο 3/04/2021, 16:00
ΜΙΝΤΙΑ

Προς επανεξέταση το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα μίντια;

Προς επανεξέταση το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα μίντια;

Μία σειρά από εξαγορές και συγχωνεύσεις που θα βοηθήσουν τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης να ανταγωνιστούν τις ολοένα και πιο δημοφιλείς πλατφόρμες streaming των ΗΠΑ, αναμένεται να θέσουν υπό επανεξέταση τους αυστηρούς κανονισμούς που ισχύουν στην Ε.Ε. για την ιδιοκτησία μέσων μαζικής ενημέρωσης. 

Το μερίδιο 48% της Bertelsmann στον ιδιοκτήτη του γαλλικού καναλιού Μ6 βρίσκεται σε διαδικαδία πώλησης, ενώ ο γερμανικός όμιλος των μίντια αναμένεται να ενώσει τις δυνάμεις του με τη γαλλική ανταγωνίστριά του Television Francaise 1 SA (TF1). Πρόκεται για την πιο σαρωτική αναδιάρθρωση του τηλεοπτικού σκηνικού της Γαλλίας εδώ και αρκετές δεκαετίες, διαδικασία που αναμένεται να προσελκύσει την προσοχή των αρχών ανταγωνισμού της χώρας αλλά και των ρυθμιστικών αρχών. 

Επικριτές αναφέρουν ότι οι ισχύοντες κανονισμοί στον χώρο είναι απηρχαιωμένοι καθώς σχεδιάστηκαν σε μία περίοδο που κυρίαρχοι του παιχνιδιού ήταν οι παλαιού τύπου όμιλοι των μίντια, οι οποίοι απέτυχαν να αναγνωρίσουν το νέο ανταγωνισμό που έφεραν οι διαφημίσεις στον χώρο του digital video και οι on-demand υπηρεσίες, όπως Netflix, Disney+ και Prime Video της Amazon.com. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ρυθμιστική αρχή της Γαλλίας για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συστήνει τον επανακαθορισμό των κανονισμών για την τάση συγκεντρωτισμού στον χώρο. Η πρόταση, που εστάλη στην κυβέρνηση στις 22 Μαρτίου και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ρυθμιστικής αρχής την Τρίτη, αναφέρει ότι το σημερινό καθεστώς είναι «απηρχαιωμένο» και πλήττει την ίδια την αγορά των μίντια. 

Oι ευρωπαϊκοί τηλεοπτικοί όμιλοι δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τους αμερικανικούς που έχουν συστήσει δικές τους υπηρεσίες streaming και προσπαθούν να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά της ψηφιακής ΤV. 

To γαλλικό πλαίσιο κανονισμών που χρονολογείται από το 1986 περιορίζει αυστηρά τον αριθμό των δικτύων και το μερίδιο πλειοψηφίας που μπορεί να διακρατεί μία εταιρεία. Αναλυτές βλέπουν τώρα τις συγχωνεύσεις μία ευκαιρία για τη δημιουργία ενός ευρωπαίου πρωταγωνιστή στον χώρο των μίντια, αν και επισημαίνουν ότι οι περιορισμοί σε επίπεδο ρυθμιστικό περιορίζουν τη δυναμική συνεργειών με επίδοξους αγοραστές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News