Business & Finance Παρασκευή 2/04/2021, 11:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα ή Μπαλί; Το κόστος ζωής σε 4 hot spot για ψηφιακούς νομάδες

Ελλάδα ή Μπαλί; Το κόστος ζωής σε 4 hot spot για ψηφιακούς νομάδες

Μπορεί η Google να κάλεσε τους υπάλληλοι της να επιστρέψουν στα γραφεία, αλλά εκατομμύρια εργαζόμενοι, ακόμη και επιχειρηματίες στον κόσμο εξακολουθούν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Χώρες από την Κροατία έως τα Μπαρμπέιντος, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διεκδικούν τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες, που αποφασίζουν με βάση τις φυσικές ομορφιές, την ποιότητα της ζωής, αλλά και το κόστος της. Γιατί όπως σχολίασε και ένας ψηφιακός νομάς στο CNBC «η ζωή δεν είναι φωτογραφίες στο Instragram». Η δυνατότητα λοιπόν να εργάζεσαι εκεί που σκάει το κύμα (εφόσον βέβαια υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές ασύρματου δικτύου) είναι ζηλευτή, αλλά πόσο στοιχίζει; 

Μπαλί, Ινδονησία

Ύστερα από περισσότερο από μία δεκαετία ζωής ως ψηφιακός νομάς και έχοντας περάσει από Ταϋλάνδη, Κολομβία και Αφρική, ο Τζουμπρίλ Αγκόρο έφτασε στο Μπαλί τον Δεκέμβριο του 2020. Επέλεξε όπως λέει στο CNBC το συγκεκριμένο μέρος για τους ανθρώπους του. Απολαμβάνει το πόσο φιλόξενοι και ήρεμοι είναι. Τι μπάτζετ πρέπει να έχει κάποιος εκεί; 

Καλό διαμέρισμα: 500 δολάρια 
Σκούτερ: 70 δολάρια
Βενζίνη: 10 δολάρια
Φαγητό έξω: 300 δολάρια 
Συνδρομή σε γυμναστήριο: 40 δολάρια
Ψυχαγωγία: 200 δολάρια  

Μπαρμπέιντος

Ο Ντέιβιντ Εσποζίτο θεώρησε ότι βρήκε την ευκαιρία της ζωής του όταν ο εργοδότης του αποφάσισε την εξ αποστάσεως εργασίας για όλο το 2021. Έφτασε εκεί γεμάτος ενθουσιασμό τον Φεβρουάριο, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι δεν είναι ένα φθηνό νησία. «Έχοντας ζήσει στη Βοστόνη και το Ντένβερ, μπορώ να πω ότι το φαγητό είναι πανάκριβο!» λέει. «Έχω δει επίσης πόσο στοιχίζει να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο και η απάντησή μου είναι: Όχι, ευχαριστώ». Συμπέρασμα. Δεν σκοπεύει να μείνει για πολύ ακόμη, παρά τις ομορφιές του τόπου. 

Κροατία

Όταν η Κροατία άρχισε να υποδέχεται ψηφιακούς νομάδες τον Ιανουάριο, η Μελίσσα Πολ ήταν η πρώτη που έγινε δεκτή στο πρόγραμμα. Όπως λέει η χώρα της προσφέρει ασφάλεια, καλές τεχνολογικές υποδομές, όμορφες παραλίες, μεγάλα πάρκα, ωραίους ανθρώπους, τέχνη και πολύ καλό φαγητό. «Είναι πραγματικά ένα υπέροχο μέρος να ζει κανείς» λέει. «Και αισθητά πιο οικονομικό από τη ζωή στο Λος Άντζελες» συμπληρώνει. Νοικιάζει ένα διαμέρισμα με δύο κρεβατοκάμαρες έναντι 450 δολαρίων το μήνα και τα συνολικά της έξοδα (για φαγητό, λογαριασμούς, ψυχαγωγία, γεύματα έξω κτλ) φθάνουν στα 950 δολάρια τον μήνα. 

Τζαμάικα

Η Νάνσι Νας επέλεξε την Τζαμάικα για να ξεφύγει από τους τρελούς ρυθμούς της Νέας Υόρκης. «Κοιτάζω τη θάλασσα την ώρα που δουλεύω, ακούω τα κύματα, όλο αυτό με βοηθάει πολύ ψυχικά και σωματικά» εξηγεί. Ωστόσο ο παράδεισος δεν είναι τέλειος. Για να φτάσει σε καταστήματα τροφίμων θέλει τουλάχιστον μισή ώρα από το σπίτι της. Τα τοπικά τρόφιμα, το αλκοόλ και οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι πολύ φθηνά. Ό,τι εισάγεται αρκετά ακριβό. Πολύ φθηνές είναι και οι μετακινήσεις με ταξί, όπως επίσης και η διαμονή. Συνολικά είναι ένα από τα πιο οικονομικά μέρη, στα οποία μπορεί να ζήσει κανείς. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News