Business & Finance Πέμπτη 1/04/2021, 20:48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Tα νέα lockdowns θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

UBS: Tα νέα lockdowns θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Τη στιγμή που το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη, η UBS εκτιμά ότι οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη το 2021 στο 4,3% από 5% που είχε προβλέψει ενωρίτερα. Ακόμη χειρότερα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμη πιο αυστηρών μέτρων από ορισμένες χώρες τον επόμενο μήνα.

Μαζί με τα lockdowns, η UBS θέτει και ερωτήματα ως προς τις πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν από κάποιες χώρες και υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια, ενώ παράλληλα επικαλείται και τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. Υπολογίζει στο ιδιαίτερα απογοητευτικό νούμερο των 110 εκατομμυρίων τους εμβολιασμούς που έγιναν στην Ευρώπη στο πρώτο τρίμηνο και ευελπιστεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο, με τους εμβολιασμούς να φθάνουν τα 300 εκατομμύρια. 

Παρ΄όλα αυτά, εξακολουθεί να περιμένει εκρηκτική ανάκαμψη προς τα τέλη του 2021, επικαλούμενη τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης των καταναλωτών, την αύξηση της ζήτησης και την υποστηρικτική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. 

Η ελβετική τράπεζα βλέπει την ανάκαμψη να συνεχίζεται και το 2022, οπότε και κάνει λόγο για ανάπτυξη 5,3%. 

Η UBS σημειώνει ότι ο κλάδος που θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, όταν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα θα είναι οι υπηρεσίες, με το «κέντρο βάρους» να μετατίθεται από τη μεταποίηση στις υπηρεσίες. Τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης των νοικοκυριών, η σταδιακή αύξηση για υπηρεσία και οι υποστηρικτικές πολιτικές θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. 

Οσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι υπολείπεται έναντι των ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό έναντι της Βρετανίας, η UBS αναμένει ότι η άρση ισχύος των κανονισμών του Συμφώνου Σταθερότητας θα συνεχιστεί και το 2022, γεγονός που θα δώσει στις κυβερνήσεις μεγαλύτερα περιθώρια για να προωθήσουν την ανάπτυξη. Αυτό σε συνδυασμό με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, η απειλή η δημοσιονομική πολιτική να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ανάκαμψη είναι μηδαμινή κατά την άποψη της UBS. 

Tέλος η UBS αναφέρεται και στις γερμανικές εκλογές, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η δημοτικότητα της συμμαχίας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών της Ανγκελα Μέρκελ αρχίζει να φθίνει, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ερωτήματα του τύπου εάν θα συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News