Business & Finance Τρίτη 24/11/2020, 13:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Σήμα κινδύνου για νοικοκυριά και εταιρείες από ενδεχόμενη απόσυρση των μέτρων στήριξης

ΕΚΤ: Σήμα κινδύνου για νοικοκυριά και εταιρείες από ενδεχόμενη απόσυρση των μέτρων στήριξης

Προειδοποιητικά μηνύματα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές απέστειλε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν οδυνηρές «καθοδικές επιπτώσεις» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αν αποσυρθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης που έχουν εφαρμοσθεί για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Βάσει των εκτιμήσεων της ΕΚΤ εάν τα μέτρα, όπως οι εγγυήσεις για τα δάνεια και τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα στήριξης των θέσεων εργασίας, δεν επεκταθούν και πέραν του τέλους του 2021 όπως είναι προγραμματισμένο, τότε οι πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υποστούν απώλειες από 2% έως 4% στο ΑΕΠ τους.

«Ο ταυτόχρονος τερματισμός των μέτρων θα μπορούσε να προκαλέσει μια παρατεταμένη καθοδική μεταστροφή στην πορεία της ανάκαμψης», αναφέρει η ΕΚΤ. «Αυτές οι απότομες καθοδικές τάσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους κατά το α΄ εξάμηνο του 2021».

Ωστόσο η ανώτατη τραπεζική ρυθμιστική αρχή εφίστησε την προσοχή αναφορικά με τη διάρκεια αυτών των προγραμμάτων στήριξης, υπογραμμίζοντας ότι η εις μάκρος εφαρμογή τους, θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και ταυτόχρονα να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως με το να παραμείνουν εν ζωή οι μη προσοδοφόρες εταιρείες με κεφάλαια προερχόμενα από τα προγράμματα αυτά.

«Υπάρχουν σημαντικοί βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι που ενδέχεται να ανακύψουν από την απόσυρση της πολιτικής στήριξης», τονίζει η ΕΚΤ, καταλήγοντας εντούτοις ότι την ίδια ώρα δεν πρέπει να υποβαθμισθούν οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι μιας παρατεταμένης πολιτικής στήριξης.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News