Business & Finance Πέμπτη 1/04/2021, 10:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πιο «καυτό» τρίμηνο για τα εταιρικά deals: Έσπασαν το φράγμα του 1,1 τρισ. δολ.

Το πιο «καυτό» τρίμηνο για τα εταιρικά deals: Έσπασαν το φράγμα του 1,1 τρισ. δολ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 σηματοδότησε το πιο δυναμικό ξεκίνημα για τις εταιρικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων τουλάχιστον από το 1998, όταν άρχισε το Bloomberg να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία. Τα μεγαλύτερα σε αξία deals κατεγράφησαν στη Βόρειο Αμερική, ωστόσο και σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού η αύξηση ήταν μεγάλη σε σχέση με πέρυσι. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Bloomberg στη Βόρεια Αμερική οι επιχειρήσεις διέθεσαν 644 δισ. δολάρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Στην Ευρώπη η αξία των deals έκανε άλμα 41% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, στα 286 δισ. δολάρια. Ακολούθησε σε απόσταση αναπνοής η περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού με συμφωνίες αξίας 261 δισ. δολαρίων. 

«Έχουμε να δούμε τέτοια επίπεδα κινητικότητας πραγματικά πολύ καιρό» σχολιάζει η Alison Harding-Jones, επικεφαλής του τομέα M&A για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική στη Citigroup. «Οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι υψηλές, αλάλά οι συνθήκες χρηματόδητησης είναι άκρως υποστηρικτικές και υπάρχει χρήμα, που έρχεται από πολλές πλευρές» προσθέτει. 

Μετά τα lockdown που είχαν παγώσει για μεγάλο μέρος του 2020 τα σχέδια των εταιρειών, την τονωτική ένεση στις εταιρικές συμφωνίες ήρθαν να δώσουν όπως φαίνεται τα εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία και έχουν γεννήσει ελπίδες για σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών και επιστροφή στην κανονικότητα. Η αλλαγή κλίματος ήταν ήδη εμφανής από τα τέλη του περασμένου έτους. 

Για το 2021 μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη συμφωνία ήταν η εξαγορά των δραστηριοτήτων μίσθωσης jet της General Electric από την AerCap Holdings έναντι 30 δισ. δολαρίων. Ακολούθησε η εξαγορά της Kansas City Southern έναντι 25 δισ. δολαρίων από την καναδική Canadian Pacific Railway. Τι είναι αυτό που λείπει; Τα λεγόμενα  megadeals- αυτά δηλαδή των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 50 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News