Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 20:27
ΕΜΠΟΡΙΟ

Αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο εμπόριο ο ΠΟΕ

Αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο εμπόριο ο ΠΟΕ

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα εφέτος προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), υπογραμμίζοντας ωστόσο την αβεβαιότητα και τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν από το νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού και τα προβλήματα με τους εμβολιασμούς. 

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι εμβολιασμοί έχουν δώσει την ευκαιρία στον πλανήτη να ανακόψει την πανδημία και να επανακινήσει την οικονομία. «Ομως, η ευκαιρία αυτή θα χαθεί εάν ένας μεγάλος αριθμός χωρών και ατόμων δεν εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση στους εμβολιασμούς», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο ΠΟΕ προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου 8% για εφέτος μετά την πτώση 5,3% του 2020. Τον περυσινό Οκτώβριο, ο οργανισμός είχε προβλέψει για εφέτος αύξηση 7,2% και πτώση 9,2% για το 2020. Για το 2022 δίδει πρόβλεψη για ανάπτυξη 4%. 

Η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα θα συναντηθεί με εκπροσώπους φαρμακοβιομηχανιών στα μέσα Απριλίου προκειμένου να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων, ειδικά για τις αναδυόμενες χώρες και πώς θα αυξηθούν οι επενδύσεις στο μέλλον.  

Η επικεφαλής του ΠΟΕ αναφέρει ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις για αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών, με τις εξαγωγές της Ασίας να ειναι αυξημένες 10% απο τα επίπεδα του 2019, ενώ οι αντίστοιχες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή παρουσιάζουν πτώση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News