Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 15:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Βρετανία επιθυμεί πιο σκληρή στάση στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας 

Η Βρετανία επιθυμεί πιο σκληρή στάση στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας 

Η Βρετανία είναι διατεθειμένη να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τη διαμάχη της με την Κίνα, αυτή τη φορά απαιτώντας από τα μέλη της G7 να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στις εμπορικές πρακτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Λονδίνο και Πεκίνο έχουν εμπλακεί σε μια μεταξύ τους διένεξη, με τη βρετανική κυβέρνηση να ασκεί έντονη κριτική αναφορικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ασιατική χώρα και τις μεταρρυθμίσεις στο Χονγκ Κονγκ, σε μια διένεξη που το τελευταίο διάστημα έχουν ανέβει οι τόνοι, με τις δύο χώρες να εφαρμόζουν εκατέρωθεν κυρώσεις. 

Στο πλαίσιο της σημερινής διαδικτυακής συνεδρίασης της G7 την οποία διοργανώνει η Βρετανία που έχει και την προεδρία της ομάδας και θα παρευρεθεί και η καινούργια επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόνζο-Ιουεάλα, η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου, θα ζητήσει από τους συμμετέχοντες να αναλάβουν ενεργά δράση προκειμένου η Κίνα να εγκαταλείψει τις πρακτικές της που υπονομεύουν το παγκόσμιο εμπόριο. Παράλληλα θα ζητήσει να γίνουν κινήσεις, προκειμένου ο ΠΟΕ να εκσυγχρονιστεί. 

Σε αυτούς τους δύο άξονες αναφέρθηκε και σε συνέντευξη που παραχώρησε η Λιζ Τρους στους Financial Times, δηλώνοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να σκληρύνουμε απέναντι στην Κίνα για τη συμπεριφορά της στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, αλλά και επίσης να εκσυγχρονίσουμε τον ΠΟΕ, ο οποίος με αρκετούς τρόπους έχει κολλήσει στη δεκαετία του 1990». 

Σε ξεχωριστή της δήλωση πριν από τη συνάντηση της G7, η Βρετανίδα υπουργός, τόνισε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πιστέψει στο ελεύθερο εμπόριο αν δεν είναι δίκαιο. 

«Η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης έχει διαβρωθεί από τις βλαβερές πρακτικές, από την εξαναγκαστική εργασία και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος έως την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της, συνθήκες τις οποίες το Πεκίνο της διαψεύδει με σθένος. 

Παράλληλα οι φωνές εντός του ΠΟΕ πληθαίνουν υπέρ μια αλλαγής στο πλαίσιο του ΠΟΕ, με τις χώρες μέλη να υποστηρίζουν ότι η Κίνα απολαμβάνει προνόμια από κανόνες που θεσπίστηκαν πριν από δεκαετίες και οι οποίοι σήμερα δεν συνάδουν με την οικονομική της δύναμη.

Όπως επισήμανε η Τρους στους FT, «ο ΠΟΕ ιδρύθηκε όταν η οικονομία της Κίνας αναλογούσε στο 10% της αμερικανικής. Είναι υποκριτικό το γεγονός ότι ακόμη αυτοχαρακτηρίζεται ως αναπτυσσόμενη χώρα. Αυτοί οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν».

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου συμφωνούν σε μια μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, ουτώς ώστε να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή της Κίνας, ωστόσο επί του παρόντος δείχνουν να μην μπορούν να καταλήξουν σε μια κοινή συνισταμένη. 

Η Κίνα από τη μεριά της έχει ταχθεί επίσης υπέρ της μεταρρύθμισης του ΠΟΕ και ενός πιο αποτελεσματικού παγκόσμιου εμπορικού συστήματος, ενώ έχει δηλώσει την εμπιστοσύνη της προς την νέα επικεφαλής της Νγκόζι Οκόνζο-Ιουεάλα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News