Business & Finance Τρίτη 30/03/2021, 20:48
ΓΕΡΜΑΝΙΑ

IG Metall: Αύξηση μισθών 2,3% και εφάξαπ καταβολή 500 ευρώ ανά εργαζόμενο

IG Metall: Αύξηση μισθών 2,3% και εφάξαπ καταβολή 500 ευρώ ανά εργαζόμενο

Σε συμφωνία για την καταβολή ενός εφάπαξ «κορωνο μπόνους» σε όλους τους εργαζομένους και μισθολογική αύξηση 2,3% κατέληξαν μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις εργαζόμενοι και εργοδότες του IG Metall, του μεγαλύτερου εργατικού σωματείου στο βιομηχανικό κλάδο της Γερμανίας, που εκπροσωπεί 2,2 εκατ.εργαζομένους, την ώρα που ο πληθωρισμός στη Γερμανία ξεπέρασε το Μάρτιο το στόχο της ΕΚΤ, αυξανόμενος στο 2% από 1,6% του Φεβρουαρίου. 

Η συμφωνία υπεγράφη στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πιο πολυπληθές της Γερμανίας, όμως τυπικά αυτές οι συμφωνίες εφαρμόζονται σε ολόκληρη την χώρα, καθώς και στα 3,9 εκατομμύρια εργαζομένων στη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομέντου του κλάδου αυτοκινήτου και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Προβλέπεται η εφάπαξ καταβολή μπόνους 500 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, που θα γίνει τον Ιούνιο, με τους μαθητευόμενους να παίρνουν 300 ευρώ. Επίσης, οι μισθοί των εργαζομένων της IG Metall θα αυξηθούν κατά 2,3%, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, αλλά η καταβολή θα γίνει από τον Φεβρουάριο του 2022, οπότε οι εργαζόμενοι θα λάβουν την αύξηση υπό τη μορφή «μπόνους» αντίστοιχου με το 18,4% του μηνιαίου μισθού τους, με ένα σχήμα εργασίας τεσσάρων ημερών την εβδομάδα. Το μπόνους αυτό θα παραμείνει ετήσιο και θα αυξηθεί στο 27,6% του μηνιαίου μισθού το 2023. 

Με αυτό το μπόνους, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τον χρόνο εργασίας, χωρίς να αναγκάζονται να κάνουν μειώσεις στους μισθούς. Αρχικά, η ένωση ζητούσε αύξηση 4%, μείωση του χρόνου εργασίας και επανεκπαίδευση των εργαζομένων ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Associated Press  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News