Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 21:00
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Βαθιά μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας ζητά ο Τζεντιλόνι

Βαθιά μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας ζητά ο Τζεντιλόνι

Yπέρ μιας εις βάθος μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, τάχθηκε χθες ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, προκειμένου να προωθηθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη όταν περάσει το σοκ της πανδημίας.

«Πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι δημοσιονομικοί μας κανόνες να υποστηρίζουν την ανάπτυξη. Πρέπει ιδίως να επιτρέψουμε σημαντικά επίπεδα δημόσιων επενδύσεων στα χρόνια που έρχονται. Κατά τη γνώμη μου, οι νέοι δημοσιονομικοί μας κανόνες πρέπει να προβλέπουν μια ειδική μεταχείριση για τις επενδύσεις», είπε ο Τζεντιλόνι στη διάρκεια ακρόασης κεκλεισμένων των θυρών στο Ελεγκτικό Συνέδριο στο Παρίσι, σύμφωνα με κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Αφότου ξεκίνησε η οικονομική κατάρρευση που προκάλεσε η πανδημία πριν από έναν χρόνο, οι χώρες της Ευρωζώνης παρέβησαν προσωρινά τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που περιορίζει το δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 60% του ΑΕΠ.

Ορισμένοι από αυτούς τους κανόνες, που θεωρούνται ξεπερασμένοι από χώρες μέλη όπως η Γαλλία, αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να υπάρξει μια ενδεχόμενη μεταρρύθμιση. Όμως διατυπώνονται διαφωνίες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης κυρίως από τις λεγόμενες «φειδωλές» χωρες της βόρειας Ευρώπης.

«Δεδομένων των επιπέδων δημόσιου χρέους που θα έχουμε φθάσει κατά την έξοδο από την κρίση και της ανάγκης να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη και η οικολογική μετάβαση, μια εις βάθος αναθεώρηση αυτών των κανόνων μοιάζει να είναι πιο απαραίτητη από ποτέ», υπογράμμισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Ιταλός Επίτροπος εκτιμά πως πρέπει να «σκεφθούμε πιο σταδιακά, ρεαλιστικά και διαφοροποιημένα σενάρια μείωσης του δημόσιου χρέους, ανάλογα με τα κράτη μέλη, από εκείνα που θα υπαγόρευε μια μηχανική εφαρμογή του κανόνα χρέους που ισχύει σήμερα».

Φοβάται πως μια υπερβολικά σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή θα «φρενάρει» την ευρωπαϊκή οικονομία εμποδίζοντας την απορρόφηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις πιο αδύναμες χώρες, όπως έγινε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News