Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 14:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο έχει επιβραδύνει το Brexit τις εξαγωγές των βρετανικών ΜμΕ

Πόσο έχει επιβραδύνει το Brexit τις εξαγωγές των βρετανικών ΜμΕ

Περισσότερο από το 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με εξαγωγική δραστηριότητα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναστείλει προσωρινά τις εξαγωγές αυτές, σύμφωνα με έρευνα ένωσης που εκπροσωπεί τις εν λόγω εταιρείες, ενώ ένα 4% τις έχει σταματήσει σε μόνιμη βάση.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. με την έναρξη του νέου έτους, έχει προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων για τις επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές της Μάγχης, με τα κυριότερα να εντοπίζονται στη μεγάλη όγκου γραφειοκρατία η οποία με τη σειρά της επιφέρει μεγάλη καθυστέρηση στις παραγγελίες. 

Στην έρευνα που διεξήγαγε η βρετανική Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων (FSB), οι 30 επιχειρήσεις από τις 132 που συμμετείχαν, δήλωσαν ότι προσωρινά δεν εξάγουν προς τις χώρες μέλη της E.E., ενώ 5 εξ αυτών ανέφεραν ότι έχουν σταματήσει τις εξαγωγές σε μόνιμη βάση. 

Παράλληλα μόλις μία στις δέκα εταιρείες εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ένα παράρτημα σε κάποια χώρα μέλος της Ε.Ε., προκειμένου να έχουν παρουσία εντός του μπλοκ των 27. 

«Εκείνες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, έχουν πληγεί από μια απίστευτα απαιτητική και άγνωστη έως τώρα γραφειοκρατία», τονίζει στα συμπεράσματα της έκθεσης που διεξήχθη το διάστημα 1ης με 15 Μαρτίου, ο πρόεδρος της FSB, Μάικ Τσέρι. 

«Τα προβλήματα τα οποία προσδοκούσαμε ότι θα ήταν προσωρινά, υπάρχει ο κίνδυνος να κατασθούν μόνιμα», συμπληρώνει. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, οι βρετανικές εξαγωγές προς την Ε.Ε. έκαναν βουτιά κατά 40,7% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, την ίδια ώρα που οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 28,8%. 

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά ο επικεφαλής της κυβέρνησης Τζόνσον για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, τόνισε ότι «ο μοναδικός συνδυασμός αυτών των παραγόντων, αναπόφευκτα μας έδωσε κάποια ασυνήθιστα στοιχεία». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News