Business & Finance Παρασκευή 26/03/2021, 21:15
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ξανά στα ύψη η αγορά πετρελαίου, με άνοδο άνω του 4%

Ξανά στα ύψη η αγορά πετρελαίου, με άνοδο άνω του 4%

Με άνοδο μεγαλύτερη του 4% «απάντησε» η αγορά πετρελαίου στις ανησυχίες για προβλήματα στην παγκόσμια τροφοδοσία αργού και διυλισμένων προϊόντων για αρκετές εβδομάδες, καθώς η Διώρυγα του Σουέζ παραμένει κλειστή από το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει κολλήσει στα στενά. 

Πρόκειται για εντυπωσιακή ανάκαμψη σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση, οπότε οι τιμές πετρελαίου βρέθηκαν και πάλι σε ελεύθερη πτώση εν μέσω ανησυχιών για τα νέα περιοριστικά μέτρα και τον αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου. Η αγορά πετρελαίου παρουσιάζει έντονες αυξομειωσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις, εν μέσω μεγάλης μεταβλητότητα. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 4,2% στα 64,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείτο κοντά στα 61 δολάρια το βαρέλι, με αντίστοιχη άνοδο. 

Οι συναλλασσόμενοι προσπαθούν να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο που θα προκαλέσει στην αγορά το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ, την ώρα που εξακολουθεί να «βαραίνει» το τρίτο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού. «Σήμερα, οι συναλλασσόμενοι έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στη διακοπή της λειτουργίας στα στενά του Σουέζ, ειδικά μετά τις φημολογίες ότι μπορεί να παραμείνει κλειστή για αρκετές ακόμη εβδομάδες, αφού η αρχική προσπάθεια απομακρυνση του τάνκερ απέτυχε», αναφέρει αναλυτής της Rystad Energy. 

Να σημειωθεί ότι από τα 39,2 εκατ.βαρέλια αργού που διακινείτο καθημερινά το 2020, τα 1,74 εκατ.βαρέλια περνούσαν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών Kpler. Σήμερα, υπάρχουν 10 τάνκερ που περιμένουν να περάσουν από τα στενά του Σουέζ μεταφέροντας περίπου 10 εκατ.βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με την Kpler. 
   
H αγορά πετρελαίου βρήκε σήμερα ακόμη ένα στήριγμα στις ανησυχίες για την κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολη. Οι ένοπλες δυνάμεις του Χούτι της Υεμένης γνωστοποίησαν ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία. 
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News