Business & Finance Παρασκευή 26/03/2021, 16:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις για την ανθεκτικότητα των funds κατέθεσε η ESMA

Προτάσεις για την ανθεκτικότητα των funds κατέθεσε η ESMA

Μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των funds στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές (με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,44 τρισ. ευρώ), πρότεινε σήμερα Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) θέλοντας με αυτό τον τρόπο να θωρακίσει τα επενδυτικά κεφάλαια μετά τις αναταράξεις που προκλήθηκαν στις αγορές εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού πριν από ένα χρόνο. 

Τα funds αποτελούν τα γρανάζια της μηχανήςε της οικονομίας, καθώς βοηθούν τις επιχειρήσεις στην καθημερινή βραχυπρόθεσμη διαχείριση μετρητών και προσφέρουν επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία που απαιτούν μεγάλη ρευστότητα.

Τα περισσότερα funds διαπραγματεύονται σε ευρώ, δολάριο και στερλίνα και έχουν έδρα στη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

«Ορισμένα funds στις χρηματαγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας τον Μάρτιο του 2020, μια περίοδο έντονης πίεσης, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μεγάλης κλίμακας πωλήσεις και τη ρευστότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων των χρηματαγορών να επιδεινώνεται σημαντικά», δήλωσε ο Στίβεν Μέιγιουρ, επικεφαλής της ESMA.

Μεταξύ άλλων οι προτάσεις της ESMA περιλαμβάνουν την αύξηση των αποθεμάτων ρευστότητας, αυστηρότερα stress tests και την επιβολή «swing pricing» ή μιας χρέωσης στους επενδυτές που ζητούν τα χρήματά τους σε δύσκολες στιγμές.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή υπέβαλε τις προτάσεις της σε δημόσια διαβούλευση, τα πορίσματα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση των κανόνων για τα funds έως τον Ιούλιο του 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News