Business & Finance Πέμπτη 25/03/2021, 13:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δουλειά 15 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα: «Σαν να ήμουν σε σέκτα»

Δουλειά 15 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα: «Σαν να ήμουν σε σέκτα»

95 ώρες εργασίας την εβδομάδα, πέντε ώρες ύπνου και τελεσίγραφα. Έτσι είναι η ζωή για τους νεοπροσληφθέντες αναλυτές της Goldman Sachs, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν 13 εξ αυτών και παρουσίασαν στη διοίκηση της τράπεζας. Με αφορμή την αποκάλυψη αυτή το BBC μίλησε και σε άλλους ανθρώπους, που εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες σε άκρως απαιτητικές συνθήκες.

Μεταξυ αυτών η Τζέμα Τσέιμπερς, 22 ετών, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο προσελήφθη σε εταιρεία του Σέφιλντ στον τομέα του digital marketing. Από την πρώτη κιόλας ημέρα αντιλήφθηκε ότι ένα τυπικό ωράριο είναι 12 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα. Αυτό στο γραφείο. Γιατί η δουλειά συνεχιζόταν και στο σπίτι, φτάνοντας έως και τις 15 ώρες. 

«Δεν τελείωνε καν εκεί. Ημέρες που φεύγαμε από το γραφείο στις 23:00 λαμβάναμε στη συνέχεια μηνύματα κατά την επιστροφή μας στο σπίτι, με τα οποία μας ζητούσαν να κάνουμε έναν απολογισμό της ημέρας».  Τις Κυριακές δεν εργαζόταν, αλλά οι υποχρεώσεις για τη δουλειά δεν σταματούσαν. Η ομάδα της Τζέμα είχε «homework». Έπρεπε να συμμετέχει υποχρεωτικά σε συνάντηση FaceTime με τον διευθυντή της γραμμής παραγωγής για να συζητήσουν τους στόχους της επόμενης εβδομάδας. «Κάθε λεπτό της ημέρας είχε να κάνει με τη δουλειά. Εάν κάποιος εξέφραζε την επιθυμία για ένα διάλειμμα, να δει φίλους και την οικογένειά του, χαρακτηριζόταν loser» περιγράφει στο βρετανικό δίκτυο. 

Στις λίγες εβδομάδες που έμεινε στη δουλειά κατάλαβε ότι οι συνθήκες δεν επρόκειτο να βελτιωθούν. Αντιθέτως οι απαιτήσεις για τις ώρες που θα αφιερώνει στη δουλειά της από το αφεντικό της μεγάλωναν συνεχώς. 

«Αισθανόμουν σαν να είμαι παγιδευμένη σε μία θρησκευτική σέκτα» τονίζει. «Μου αρέσει να βάζω πολλή ενέργεια στη δουλειά μου, αλλά είναι ωραίο και να μπορώ κάποια στιγμή να μιλήσω στην οικογένεια και τους φίλους μου» προσθέτει. Η Τζέμα δεν άργησε να παραιτηθεί. Πλέον έχει μία δουλειά σε δημόσια υπηρεσία με 37 ώρες εργασίας την εβδομάδα και ελεύθερο το Σαββατοκύριακό της. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News