Business & Finance Πέμπτη 25/03/2021, 08:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί Nike και H&M βρίσκονται στο στόχαστρο των Κινέζων

Γιατί Nike και H&M βρίσκονται στο στόχαστρο των Κινέζων

Κύμα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί στην Κίνα κατά των Nike και H&M, καθώς οι δύο κολοσσοί λιανικής εξέφρασαν ανησυχίες ότι η παραγωγή βάμβακος στην Σιντσιάνγκ στηρίζεται στην καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων. Πολλοί Κινέζοι ζητούν το μποϊκοτάρισμα των προϊόντων των δύο ομίλων, σελέμπριτις κόβουν τους δεσμούς και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου κατεβάζουν τα δύο brand. 

H εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλαν Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Καναδάς και Βρετανία στην Κίνα για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγορεύσεις εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της επαρχίας Σιντσιάνγκ. 

Αν και οι ανακοινώσεις των δύο εταιρειών με τις ανησυχίες για καταναγκαστική εργασία στον τομέα του βαμβακιού είχαν γίνει από πέρυσι, επανήλθαν στο προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα. 

Μάλιστα ο κρατικός σταθμός CGTN κοινοποίησε βίντεο στην Weibo το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει την «πραγματικότητα» για τις συνθήκες εργασίας στις καλλιέργειες βάμβακος της Σιντσιάνγκ, τα οποία δείχνουν διαδικασίες αυτοματοποίησης και παρουσιάζουν δηλώσεις Ουιγούρων αγορών να λένε ότι οι άνθρωποι της περιοχής δίνουν «μάχη» για να πιάσουν μία τέτοια δουλειά, καθώς εξασφαλίζουν υψηλές αμοιβές. 

Πηγή: BBC 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News