Business & Finance Τετάρτη 18/11/2020, 16:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: 1,95 τρισ. δολάρια τα πακέτα διάσωσης των οικονομιών

Κορωνοϊός: 1,95 τρισ. δολάρια τα πακέτα διάσωσης των οικονομιών

Να ρίξουν 19,5 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας έχουν υποσχεθεί κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, από το ξέσπασμα της πανδημίας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης σχεδόν 12 τρισ. δολαρίων και οι κεντρικές τράπεζες έχουν υποσχεθεί τουλάχιστον 7,5 τρισ.  δολάρια, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν το πλήγμα της πανδημίας στις οικονομίες. 

Οι μειώσεις φόρων, οι επιδοτήσεις μισθών, τα εγγυημένα δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις και τα άλλα μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών δεν καταφέρνουν, πάντως, να αντιμετωπίσουν όλες τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η δραστηριότητα και η απασχόληση σε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας – όπως για παράδειγμα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ- βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από ό,τι ήταν πριν από τον κορωνοϊό. 

Και ενώ τα καλά νέα από το μέτωπο των εμβολίων βελτιώνουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2021, εντούτοις δεν βοηθούν ιδιαίτερα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. «Οι χώρες τώρα αντιμετωπίζουν μία μακρά ανάβαση, που θα είναι δύσκολη, ανομοιόμορφη, αβέβαιη και επιρρεπής σε αναποδιές», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. 

Στις ΗΠΑ, η άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να παραδεχθεί την ήττα του στις εκλογές ενδέχεται να καθυστερήσει τις προσπάθειες για ένα ακόμα μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας. Και στην Ευρώπη, Ουγγαρία και Πολωνία άσκησαν βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης, απειλώντας να καθυστερήσουν την εκταμίευση των πόρων. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News