Business & Finance Τρίτη 23/03/2021, 13:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα εμβόλια Covid-19 εξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Πόσα εμβόλια Covid-19  εξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει «μία σοβαρή κατάσταση» όσον αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού  κατά της Covid-19, αλλά είναι «απολύτως άδικο» να κατηγορείται για εθνικισμό των εμβολίων, τονίζει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις και παραθέτει στοιχεία για τις εξαγωγές εμβολίων από την Ε.Ε. 

Εν μέσω σοβαρών καθυστερήσεων στις παραδόσεις από την AstraZeneca η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων στη Βρετανία και έχει δεχθεί οξύτατη κριτική για τη στάση της αυτής και συνολικά για την αποτυχία της να επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Η ένωση επιρρίπτει την ευθύνη στην εταιρεία που αθετεί τα υπεσχημένα, αλλά πολλοί σχολιάζουν πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ είχαν σπεύσει να κλείσουν πολύ νωρίτερα συμφωνίες για τις προμήθειες εμβολίων, αλλά και να ρίξουν χρήματα για την ανάπτυξη νέων εμβολίων, χωρίς να μπορούν να είναι βέβαιες για τα αποτελέσματα. 

Κληθείς να σχολιάσει την όλη κατάσταση στο CNBC ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. είπε: «Προφανώς αντιμετωπίζουμε μία πολύ σοβαρή κατάσταση. Πρέπει να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς, χρειάζεται να επιταχύνουμε τόσο την παραγωγή όσο και την προσφορά εμβολίων». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε., συνεργάζεται με διαφορετικές φαρμακευτικές για να τονώσει την παραγωγή εμβολίων ανά τα κράτη- μέλη. Στόχος της είναι να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη έως τα τέλη του καλοκαιριού. Η επίτευξη του στόχου όμως θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς των παραδόσεων. Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα από τα σημαντικότερα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ε.Ε. για αυτό και έχει προκληθεί όλη αυτή η διαμάχη. 

«Πιστεύουμε ότι είναι απολύτως άδικο να κατηγορεί κανείς την Ε.Ε., που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς εμβολίων, για εθνικισμό του εμβολίου» σημειώνει ο Ντομπρόβσκις. Την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. εξήγαγε 41 εκατ. δόσεις εμβολίων Covid19 σε 33 χώρες με τη Βρετανία να είναι ο μεγαλύτερος παραλήπτης. Ωστόσο η ίδια δεν βλέπει στάση αμοιβαιότητας από το πρώην μέλος της. 

Σημειώνεται ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες η Ε.Ε. περιμένει 55 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της Johnson & Johnson, 200 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer- BionTech, 35 εκατ. δόσεις από τη Moderna και επιπλέον 70 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News