Business & Finance Τρίτη 17/11/2020, 19:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Πώς θα μοιάζει το 2021

Σε κάτι περισσότερο από 40 ημέρες το 2020 θα μας έχει αποχαιρετίσει. Και όλοι συμφωνούν ότι αυτό αποτελεί μια ευχάριστη είδηση. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, όταν μέσα σε λίγους μήνες, ανατράπηκε η ζωή όλου του πλανήτη. Μαζί με το 2020, εκτιμάται ότι θα μας αφήσει και η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς ο χρόνος για τη διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου μετράει αντίστροφα.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Standard & Poor’s, συνηγορούν ότι το 2021 θα αποτελέσει ένα καλύτερο έτος. Τουλάχιστον συγκριτικά με το τρέχον. Άλλωστε, η οικονομία αναμένεται να καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη, χάρη στην απόκτηση γενικής ανοσίας και την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές θα συνεχίσουν -για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα- να παρέχουν ώθηση, δίνοντας το κατάλληλο έναυσμα για την επανακκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Όμως, δεν είναι όλα ρόδινα. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από το παραπάνω συνέριο, όπως για παράδειγμα μια εξασθενημένη ή αργοπορημένη ανάκαμψη, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει νέες αρνητικές εξελίξεις, ιδίως σ’ όσες περιοχές του πλανήτη βιώσαν έντονα το β’ κύμα του ιού. 

Ο τραπεζικός κίνδυνος

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκύπτει και από τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Οι αναλυτές φοβούνται ότι η διαφαινόμενη απόσυρση των υποστηρικτικών μέτρων θα αποκαλύψει την πραγματική «ζημιά» της πανδημίας, αφήνοντας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έναν βαρύ όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Τα υποστηρικτικά μέτρα έχουν εν πολλοίς υποβαθμίσει τις επιδράσεις του ιού στον τομέα της πίστωσης» σημειώνει ο Standard & Poor’s, θεωρώντας κρίσιμης σημασίας για την αποσόβηση τυχών αρνητικών εκπλήξεων τις έγκαιρες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.

«Εάν η νομισματική και δημοσιονομική στήριξη αποσυρθεί πολύ σύντομα, αυτό θα επιφέρει σημαντική ζημιά στα νοικοκυριά και στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στις τράπεζες» προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται εκτίναξη του αριθμού των επιχειρήσεων – βαμπίρ, αθετήσεις τραπεζικών πληρωμών και κύμα εταιρικών χρεοκοπιών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News