Business & Finance Δευτέρα 22/03/2021, 23:00
ΗΠΑ

Τι θα πεί αύριο στο Κογκρέσο ο πρόεδρος της Fed

Τι θα πεί αύριο στο Κογκρέσο ο πρόεδρος της Fed

«Σημαντική βελτίωση» για την αμερικανική οικονομία βλέπει ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, δίδοντας τα εύσημα τόσο στο Κογκρέσο όσο και στην κεντρική τράπεζα για τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης που προσέφεραν. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η ανάκαμψη απέχει ακόμη παρασάγγας από την ολοκλήρωσή της. 
«Η ανάκαμψη έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν και φαίνεται να ενδυναμώνεται», επισημαίνει ο Πάουελ, σε γραπτές δηλώσεις του που έχει ήδη κυκλοφορήσει και τις οποίες θα μεταφέρει αύριο Τρίτη στο Κογκρέσο. Προσέθεσε ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί και ότι ο κλάδος στέγης έχει ανακάμψει εντυπωσιακά. 

«Ωστόσο, οι κλάδοι της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την αναζωπύρωση της πανδημίας και κυριως εξαιτίας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, παραμένουν εξασθενημένοι και το ποσοστό ανεργίας – παροτι εξακολουθεί να είναι ανεβασμένο στο 6,2% – υποτιμά την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ειδικά καθώς η αγορά απασχόλησης παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα», αναφέρεται στο γραπτό κείμενο. Η ανάκαμψη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, επομένως ο Πάουελ αναφέρει ότι η Fed θα συνεχίσει να προσφέρει στην οικονομία τη στήριξη που χρειάζεται για όσο την χρειάζεται. 

Πολλοί διαμορφωτές πολιτικής της Fed αλλά και πολλοί αναλυτές αναμένουν μεγάλη αύξηση των δαπανών και εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, καθώς ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί εμβολιάονται. Ο Πάουελ υπογραμμίζει αυτή την προσδοκία, όμως ταυτόχρονα επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Φέντεραλ Ριζέρβ να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να στηρίξει την οικονομία και να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη θα είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News