Business & Finance Τρίτη 17/11/2020, 16:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιθιοπία: Ο εμφύλιος απειλεί το οικονομικό success story

Πρόσω ολοταχώς τον εμφύλιο πόλεμο οδεύει η Αιθιοπία, καθώς οι πολεμικές συρράξεις στην επαρχία Τιγκράι απειλούν την ενότητα και την ειρήνη, θέτοντας σε κίνδυνο το οικονομικό success story της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής. 

Αυτή τη στιγμή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Άμπιι Αχμέτ βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την ημιαυτόνομη περιφέρεια, η οποία ελέγχεται από το TPLF, γνωστό και ως Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι.

Ο φόβος μιας ολικής πολεμικής σύρραξης, πέραν των ανθρώπινων απωλειών, θέτει σε κίνδυνο και την προσπάθεια μεταρρύθμισης και αναβάθμισης της εγχώριας οικονομίας, η οποία συγκαταλέγεται στις πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενες του πλανήτη, καταγράφοντας διψήφιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Ο φόβος των επενδυτών

«Οι ξένες επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν στις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης και την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, είναι ευαίσθητοι σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και σε μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως η αναστολή των υπηρεσιών ίντερνετ και το κλείσιμο των social media» προειδοποιεί ο Ρόμπερτ Μπέσελινγκ, αναλυτής της EXX Africa.

Ενώ ο Άμπιι προσπαθεί να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, σε μια απόπειρα εκσυγχρονισμού της οικονομίας, οι -κατά πολλούς- ωμές κυβερνητικές αποφάσεις δημιουργούν δεύτερες σκέψεις στους επενδυτές, οι οποίοι δεν θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με μια σειρά αμφισβητούμενων παρεμβάσεων.

«Η σύγκρουση θα αποδειχθεί μια ακριβή παρέκκλιση της κυβέρνησης από την προσπάθεια αντιμετώπισης της φτώχειας και των διατροφικών ελλείψεων, οι οποίες επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας» σημειώνει ο Εντ Χόμπει-Χάμσερ, αναλυτής της Verisk Maplecroft.

Στις αρχές του έτους, άλλωστε, η κυβέρνηση του Άμπιι είχε ξεκινήσει μια διεθνή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης αρκετών κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων, θέλοντας να αναβαθμίσει την εγχώρια οικονομία και να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια.

Βυθίζονται οι προοπτικές ανάπτυξης

Το ΑΕΠ της Αιθιοπίας εκτιμάται σε 103,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ονομαστικούς όρους, ένα από τα υψηλότερα στην αφρικανική ήπειρο. Μόνο το 2019, μάλιστα, η εγχώρια οικονομία αναπτύχθηκε κατά σχεδόν 10%.

Ωστόσο, για το 2020, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η εγχώρια οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,9% του ΑΕΠ, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού και τη βύθιση του παγκόσμιου εμπορίου.

Μια ανεξέλεγκτη εμφύλια σύγκρουση είναι βέβαιο ότι θα υπονομεύει περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, θέτοντας προσκόμματα και στην προσπάθεια ανάκαμψης κατά το επόμενο έτος.

Το χρονικό της σύγκρουσης

Οι σχέσεις Άμπιι – TPLF είναι τεταμένες από το 2018, όταν και ο πρώτος ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο. Ο εκλεγμένος -με την ταμπέλα του μεταρρυθμιστή- Άμπιι κατηγόρησε τους προκατόχους του για διαφθορά και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιώματων, ενώ απομάκρυνε αρκετά στελέχη του TPLF από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. 

Έναν χρόνο αργότερα, ο Άμπιι αποφάσισε να ενοποιήσει τα κόμματα, τα οποία υποστήριζαν την ομοσπονδιακή του κυβέρνηση, συγκροτώντας το Κόμμα Ευημερίας (PP), κίνηση η οποία πυροδότησε νέες εντάσεις, καθώς το TPLF εναντιώθηκε σ’ αυτή την απόφαση, μην συμμετέχοντας στη νέα παράταξη.

Άλλωστε, η τοπική κυβέρνηση του Τιγκράι θεωρεί ότι ο Άμπιι προσπαθεί να αλλάξει το πολίτευμα της χώρας, βάζοντας τέλος στον ομοσπονδιακό χαρακτήρα και καταργώντας τις όποιες ανεξαρτησίες των τοπικών περιφερειών. 

Το χάσμα των δύο πλευρών, διευρύνθηκε περαιτέρω στις αρχές του 2020, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέβαλε και τις πανεθνικές εκλογές, με τον Άμπιι να παρατείνει επ’ αόριστον την πρωθυπουργική του θητεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το TPLF απείλησε με απόσχιση από την Αιθιοπία, επικαλούμενο το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, το οποίο προβλέπεται στο Σύνταγμα της χώρας. Στις αρχές Οκτωβρίου, ως αντίδραση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει κάθε δεσμό με την περιοχή του Τιγκράι, διακόπτοντας την κρατική χρηματοδότηση. 

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News