Business & Finance Δευτέρα 22/03/2021, 18:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν κατά 60% τα κέρδη της Fed το 2020 

Αυξήθηκαν κατά 60% τα κέρδη της Fed το 2020 

Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερα επεισοδιακή χρονιά και γεμάτη προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες εξαιτίας του κορωνοϊού, από τη στιγμή που ανέλαβαν από την αρχή μαζί με τις κυβερνήσεις το δύσκολο έργο της στήριξης των εθνικών οικονομιών. 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όπως και όλες οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών, επιδόθηκαν σε μια σειρά μέτρων προκειμένου να παρέχουν την απαραίτητη ρευστότητα, ούτως ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αμερικανικής οικονομίας.

Παρά την αθρόα αγορά ομολόγων και των διάφορων προγραμμάτων που εφάρμοσε στο πλαίσιο των μέτρων στήριξής της, η Fed είδε τα κέρδη της πέρυσι να κάνουν άλμα κατά 60% στα 88,6 δισ. δολάρια, από 55,5 δισ. δολάρια το 2019. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδόν όλα τα κέρδη της τα αποδίδει στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, με το περυσινό ποσό να ανέρχεται στα 86,9 δισ. δολάρια, από 54,9 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Fed είχε κέρδη ύψους 275 εκατ. δολαρίων, από την πιστωτική διευκόλυνση έκτακτης ανάγκης την οποία θέσπισε προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τις τοπικές κυβερνήσεις και τις αγορές ομολόγων στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορωνοϊού.

Στον αντίποδα το πρόγραμμα «Main Street Lending Program», ήταν η μοναδική διευκόλυνση από την οποία η Fed υπέστη ζημιές, οι οποίες ανήλθαν στα 2,4 δισ. δολάρια.

Οι απώλειες αυτές είναι απόρροια των προβλέψεων για τα επισφαλή δάνεια και δεν αφορούν πραγματικές απώλειες και είναι ένα ποσό που αναμένεται να διαφοροποιηθεί μελλοντικά, δεδομένου ότι τα δάνεια που έχουν δοθεί μέσω του προγράμματος είναι πενταετούς διάρκειας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News