Business & Finance Δευτέρα 22/03/2021, 22:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τίμημα που πληρώνουν οι Τούρκοι από τις αποφάσεις Ερντογάν

«Οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι»

Το τίμημα που πληρώνουν οι Τούρκοι από τις αποφάσεις Ερντογάν

Όταν ξύπνησαν οι Τούρκοι πολίτες σήμερα είχαν χάσει σχεδόν το 16% της αξίας των χρημάτων τους. Αρκετοί είδαν παράλληλα τα δάνειά τους σε δολάριο να «φουσκώνουν». Η τουρκική κοινωνία βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε κατάσταση σοκ, μετά την αιφνίδια απόφαση του Τούρκου πρόεδρου να δείξει την πόρτα της εξόδου από την κεντρική τράπεζα στον Νατσί Αγκμπάλ. Κανείς δεν περίμενε ο άνθρωπος που επελέγη από τον ίδιο τον Ερντογάν πριν από τέσσερις μήνες να «καρατομηθεί» τόσο σύντομα και ενώ είχε πετύχει να προσφέρει ισχυρό στήριγμα στο τουρκικό νόμισμα. 

«Είναι μία πραγματικά ανόητη απόφαση από τον Ερντογάν και οι αγορές το έδειξαν με την αντίδρασή τους» λέει στο CNBC ο Τίμοθι Ας, στρατηγικός αναλυτής της Bluebay Asset Management δείχνοντας την κατάρρευση της λίρας και το σφυροκόπημα των τουρκικών μετοχών. «Οι άνθρωποι είναι πραγματικά σοκαρισμένοι από το τίμημα που πληρώνουν για την απόλυση του Αγκμπάλ» προσθέτει.  

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Αγκμπάλ είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά περίπου 450 μονάδες βάσης στο 19%- κάτι που η πλειονότητα των οικονομολόγων θεωρούν ότι ήταν απολύτως αναγκαίο για να μπει φρένο στον καλπάζοντα πληθωρισμό και να σταθεροποιηθεί το νόμισμα. Σε αυτό το διάστημα το τουρκικό ενεργητικό εξασφάλισε εισροές 10 δισ. δολαρίων και η λίρα ανατιμήθηκε 18%. Χρειάστηκε να περάσουν μόλις 10 λεπτά από το άνοιγμα των αγορών σήμερα για να χαθεί το σύνολο σχεδόν των κερδών αυτών. 

«Η Τουρκία είναι και πάλι παγιδευμένη σε κρίση νομισματικής πολιτικής» αναλυτής της Societe Generale έγραψε σε σημείωμά του τη Δευτέρα. «Με την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη η χώρα χάνει τον τελευταίο πυλώνω θεσμικής αξιοπιστίας» συμπλήρωσε. Για ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία έκανε λόγο και η Commerzbank στο σημερινό της σημείωμα για τις αναδυόμενες αγορές. «Σε ένα σενάριο ανατροπής των εισροών της τάξης των 10 δισ. δολαρίων που είχαμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, μπορεί να δούμε την μεταβλητότητα στα ύψη και νέες παρεμβατικές πολιτικές» ανέφερε η γερμανική τράπεζα. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε αυτό το σκηνικό στην Τουρκία. Από το 2018 επαναλαμβάνεται συχνά. Στα τέλη του 2017 χρειαζόσουν 3,5 λίρες για να αγοράσει ένα δολάριο. Σήμερα χρειάζεσαι περίπου 8. Όλο αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια είναι «κακά μαντάτα» για μία οικονομία. Σίγουρα δεν βοηθούν τα σχέδιά του για φαραωνικά έργα ή την ανάγκη του να παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο έχει φτάσει στο σημείο να υποστηρίξει ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν και τον πληθωρισμό, που σήμερα είναι πάνω από το 15%. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News