Business & Finance Δευτέρα 22/03/2021, 06:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βυθίζεται η λίρα, εντείνονται οι τριγμοί στην τουρκική οικονομία

Βυθίζεται η λίρα, εντείνονται οι τριγμοί στην τουρκική οικονομία

Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα «βούτηξε» η τουρκική λίρα με το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να δείξει την πόρτα της εξόδου στον κεντρικό τραπεζίτη, που είχε πρόσφατα αυξήσει τα επιτόκια. Με τον Τούρκο πρόεδρο να επιμένει στην ανορθόδοξη θεωρία ότι τα υψηλά επιτόκια φέρνουν υψηλό πληθωρισμό και να αποπέμπει τον τρίτο κεντρικό τραπεζίτη σε δύο χρόνια, το τουρκικό νόμισμα δέχεται αναπόφευκτα σφυροκόπημα και η γειτονική χώρα έρχεται αντιμέτωπη με μαζική φυγή κεφαλαίων.

Το νόμισμα υποχώρησε έως και 15% με την ισοτιμία στις 8,45850 λίρες ανά δολάριο από 7,2185 λίρες ανά δολάριο την Παρασκευή, επιστρέφοντας έτσι σε επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν και είχε φτάσει ενδοσυνδριακά έως και τις 8,58 λίρες ανά δολάριο. Στις 06:30 το πρωί οι απώλειες είχαν περιοριστεί και το νόμισμα άλλαζε χέρια στις 8,0545 λίρες ανά δολάριο. 

«Η λίρα καταποντίζεται καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η αξία της δεν μπορεί να στηριχθεί από ένα σταθερό περιβάλλον επιτοκίων» σχολίαζε στο Reuters o Σον Κάλοου, αναλυτής της Westpac μιλώντας στο Reuters. «Το πραγματικό τεστ για το τουρκικό νόμισμα θα έρθει όταν ανοίξουν οι αγνορές στην Ευρώπη» συμπλήρωνε.

Ο Ερντογάν «καρατόμησε» τον Νατσί Αγκμπάλ μόλις τέσσερις μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του και δύο ημέρες μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, με την οποία ο κεντρικός τραπεζίτης είχε στόχο να βάλει φρένο στον πληθωρισμό (που είναι κοντά στο 16%) και να ενισχύσει τα στηρίγματα στη λίρα. Την περασμένη Πέμπτη στον απόηχο της απόφασης για αύξηση των επιτοκίων η λίρα είχε κάνει άλμα 3%.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Αγκμπάλ αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 875 βάσης στο 19%, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την λίρα. Το τουρκικό νόμισμα έχασε όλα τα κέρδη που είχε εξασφαλίσει σε αυτό το τετράμηνο σε λιγότερο από 10 λεπτά από τη στιγμή που άνοιξαν οι αγορές. 

Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας είναι «κακά μαντάτα» για τον ελληνικό τουρισμό, αφού σημαίνει αισθητά φθηνότερα τουρκικά τουριστικά πακέτα.

Ο ελληνικός τουρισμός ήλπιζε να ανακτήσει μερίδια από αγορές που είχαν δείξει προτίμηση στην Τουρκία, όπως η Ρωσία. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News