Business & Finance Κυριακή 21/03/2021, 21:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πλήγμα στον κλάδο των ημιαγωγών και της αυτοκινητοβιομηχανίας

Νέο πλήγμα στον κλάδο των ημιαγωγών και της αυτοκινητοβιομηχανίας

Νέο πλήγμα δέχθηκε η «ταλαιπωρημένη» αγορά των ημιαγωγών, μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς σε μια μονάδα παραγωγής των εν λόγω εξαρτημάτων της Renesas Electronics. Όπως ανάφερε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου σήμερα Κυριακή, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η πυρκαγιά αυτή πιθανότατα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προμήθεια chips που προορίζονται για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η Renesas μια από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες chips για αυτοκίνητα, αναγκάσθηκε να αναστείλει την παραγωγή σε εργοστάσιό της στην Ιαπωνία την περασμένη Παρασκευή, μετά από το ξέσπασμα πυρκαγιάς σε ένα από τα καθαρά δωμάτια (κρίσιμοι αποθηκευτικοί χώροι που έχουν σχεδιασθεί για να αποτρέπουν τη μόλυνση των ημιαγωγών από ακαθαρσίες).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Χιντετόσι Σιμπάτα δήλωσε ότι η εταιρεία του στοχεύει να επανεκκινήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο μέσα σε ένα μήνα και η διακοπή της λειτουργίας της μονάδας για αυτό το διάστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων ύψους 17 δισ. γιεν (156 εκατομμύρια δολάρια).

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο καταβάλουν προσπάθειες να διατηρήσουν σε λειτουργία τις γραμμές συναρμολόγησής τους εν μέσω της έλλειψης chips που έχει προκληθεί από την αυξανόμενη ζήτηση για φορητούς υπολογιστές, tablets και ηλεκτρονικές οικιακές συσκευές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Renesas πιθανότατα θα επιδεινώσει την ήδη δύσκολη κατάσταση.

Η εταιρεία διαθέτει έξι μονάδες παραγωγής στην Ιαπωνία. Στο κτίριο N3 όπου ξέσπασε η φωτιά παράγονται wafer 300 χιλιοστών και είναι μια από τις πιο προηγμένες γραμμές παραγωγής της εταιρείας. Το 2019, η Renesas ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής πυριτίου για τα αυτοκίνητα στον κόσμο (χρησιμοποιείται στον πυρήνα των chips).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News