Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 22:45
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Τα φορολογικά κίνητρα πόλος έλξης για το νέο χρηματοοικονομικό της κέντρο

Τουρκία: Τα φορολογικά κίνητρα πόλος έλξης για το νέο χρηματοοικονομικό της κέντρο

Φορολογικά κίνητρα σε τράπεζες και σε άλλες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις θα προσφέρει η κυβέρνηση της Τουρκίας προκειμένου να τις προσελκύσει στο χρηματοοικονομικό κέντρο που αναμένεται να συστήσει στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet επικαλούμενη προσχέδιο κανονισμών.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποκλείσουν από τα εταιρικά τους κέρδη το 75% των κερδών που αντλούν από τις δραστηριότητές τους στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Στόχος της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είναι να δημιουργήσει ένα χρηματοοικονομικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, ικανό να ανταγωνιστεί το Ντουμπάι και να καταστεί το επίκεντρο των τραπεζικών και χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων στην περιοχή, ειδικά στον κόσμο της ισλαμικής χρηματοδότησης.

Οι συναλλαγές και τα χρήματα που θα εισπράττονται από τις επιχειρήσεις στο εν λόγω χρηματοοικονομικό κέντρο θα εξαιρούνται επίσης από τους φόρους τραπεζικών συναλλαγών και ασφαλιστικών πράξεων και τα τέλη χαρτοσήμου.

Επίσης, δεν θα επιβάλεται κανένας φόρος σε ομόλογα και τίτλους που θα εκδίδονται στις διεθνείς αγορές από τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται στο νέο χρηματοοικονομικό κέντρο, καθώς και στους τόκους και στα μερίσματα που καταβάλλονται για τα πιστοποιητικά μίσθωσης, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα έχουν την έδρα τους στο εν λόγω κέντρο θα απαλλάσσονται από το 60% του φόρου εισοδήματος, εάν έχουν τουλάχιστον πέντε χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στο εξωτερικό. Εάν έχουν δεκαετή ή ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία, τότε θα απαλάσσονται από το 80% του φόρου.

Το χρηματοοικονομικό κέντρο θα το διαχειρίζεται το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Τουρκίας, πρόεδρος του οποίου είναι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και ένα γραφείο που θα συσταθεί ειδικά για το σκοπό αυτό από το προεδρικό μέγαρο.

Το νέο χρηματοοικονομικό κέντρο, το οποίο έχει σχεδιαστεί εδώ και μία δεκαετία, κατασκευάζεται σε μία έκταση 170 εκταερίων στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Η κατασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το επόμενο έτος με σκοπό να φιλοξενήσει μεταξύ άλλων και τις κρατικές τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από ahvalnews.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News