Business & Finance Παρασκευή 13/11/2020, 15:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα έρθουν φέτος τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη;

Θα έρθουν φέτος τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη;

Τα φετινά Χριστούγεννα σίγουρα θα είναι αλλιώτικα, όμως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύουν ακόμα και να… ακυρωθούν. Καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν επιτρέπουν τη χαλάρωση των lockdowns, οι κυβερνήσεις προειδοποιούν ότι οι φετινές γιορτές δεν θα έχουν ταξίδια ή μεγάλα οικογενειακά τραπέζια. 

Ο επικεφαλής σύμβουλος της ιρλανδικής κυβέρνησης για ιατρικά θέματα προειδοποίησε τους κατοίκους της χώρας να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό ούτε καν για να δουν τις οικογένειές τους, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι με την επιστροφή τους θα φέρουν μαζί τους τον ιό από χώρες που έχουν χειρότερη επιδημιολογική εικόνα. Και ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ τόνισε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πει εάν οι ξένοι που ζουν στην Ιρλανδία θα μπορούν να ταξιδέψουν για τις πατρίδες τους τα Χριστούγεννα, συμβουλεύοντάς τους να μην κλείσουν ακόμα αεροπορικά εισιτήρια. 

Έξι εβδομάδες πριν από τις γιορτές, η Πορτογαλία διευρύνει σημαντικά τη λίστα με τα μέρη της χώρας όπου ισχύει η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας. Από τη Δευτέρα, τα τρία τέταρτα της χώρας θα υπόκεινται στο αυστηρότερο καθεστώς μέτρων. 

Ακόμα και στη Σουηδία, η οποία από την αρχή της πανδημίας αρνήθηκε τη λύση του lockdown, ο επιδημιολόγος Άντρες Τέγκνελ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι οι κανόνες σε σχέση με τα ταξίδια μπορεί να αλλάξουν ξαφνικά λίγο πριν από τις γιορτές, προειδοποιώντας τους πολίτες ότι είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουν να κάνουν σχέδια. Οι μετακινήσεις από το ένα μέρος στο άλλο μπορεί να απαγορευτούν για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να το σύστημα υγείας να μην φτάσει στα όριά του, είπε. Ο ίδιος θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα μόνο με τους πιο στενούς του συγγενείς, ξεκαθάρισε, καλώντας τους Σουηδούς να μην οργανώσουν μεγάλα πάρτι, και σε κάθε περίπτωση, να μην περάσουν τις γιορτές μαζί με τους ηλικιωμένους συγγενείς τους. 

Αλλά και στη Γερμανία, όπου την Πέμπτη ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ με 23.542 κρούσματα, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν την 1η Νοεμβρίου (συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος όλων των μπαρ και των εστιατορίων) είναι αρκετά για να ανακόψουν το κύμα της πανδημίας. Η ζωή μάλλον δεν θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα το Δεκέμβριο, και επομένως εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το χειμώνα, όπως χριστουγεννιάτικα πάρτι, εορτασμοί γενεθλίων και γάμοι δεν αναμένεται να γίνουν, είπε. «Δεν είπαμε ποτέ ότι ο Νοέμβριος θα είναι τόσο δύσκολος και μετά όλα θα είναι όπως πριν», δήλωσε ο Σπαν. 

Παρόμοιο είναι το κλίμα και στη Γαλλία, όπου ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν οι πολίτες θα μπορέσουν να ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα. Το lockdown δεν πρόκειται να χαλαρώσει τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο, ξεκαθάρισε. Κάποια καταστήματα ενδεχομένως να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά από την 1η Ιανουαρίου, αναλόγως με την πορεία των κρουσμάτων. Όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, τόνισε ο Καστέξ. Οι Γάλλοι δεν θα πρέπει να σχεδιάζουν μεγάλα πάρτι για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, είπε. 

Στην Ελλάδα, εφόσον δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθούν παράταση του lockdown και για μετά τις 30 Νοεμβρίου, καθώς οι τρεις εβδομάδες δεν είναι επαρκής χρόνος για τον έλεγχο της επιδημίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News