Business & Finance Παρασκευή 13/11/2020, 15:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η τουρκική λίρα κέρδισε 12% σε μία εβδομάδα

Tο 2020 δεν αποδεικνύεται και το καλύτερο έτος για την τουρκική λίρα. Όμως, αυτό φαίνεται ότι ίσχυε μέχρι και το προηγούμενο Σάββατο, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να γυρίσει τον διακόπτη και να αποπέμψει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, σε μία κίνηση η οποία ερμηνεύτηκε ως αλλαγή κατεύθυνσης από την Άγκυρα.

Από τις πρώτες κινήσεις του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας ήταν η χαλάρωση των περιορισμών στις συναλλαγές των ξένων επενδυτών, αλλά και το σήμα για μια ορθολογική αύξηση του βασικού επιτοκίου, με στόχο αφενός την ανάσχεση του καλπάζοντος πληθωρισμού, αφετέρου την ανακοπή των πτωτικών τάσεων στο εθνικό νόμισμα.

Οι αγορές έλαβαν το μήνυμα και αντέδρασαν θετικά, κάτι το οποίο προκάλεσε ένα ισχυρό ράλι στην τουρκική λίρα, η οποία μέσα σε μία εβδομάδα κατάφερε να ενισχυθεί κατά 12%, απομακρυνόμενη από τα ιστορικά χαμηλά των προηγούμενων εβδομάδων.

Ράλι προσδοκιών

Σήμερα, άλλωστε, η λίρα κινείται στις 7,71 ανά δολάριο και στις 9,11 ανά ευρώ, τα καλύτερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως προαναφέρθηκε, η ανάκαμψη αυτή συνιστά απόρροια των προσδοκιών για μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική. 

Σ’ αυτό συμβάλλει και η παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν από τον θώκο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μαζί με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη θεωρούταν οι θιασώτες της πρότερης -αποτυχημένης, όπως αποδείχθηκε- νομισματικής πολιτικής των σταθερών επιτοκίων και των μη συμβατικών μέτρων.

Προς αύξηση του επιτοκίου

Υπό αυτό το πρίσμα, η κεντρική τράπεζα την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αγορών και να προβεί σε γενναία αύξηση των επιτοκίων από το τωρινό 10,25% στο 15%, κάτι το οποίο προανήγγειλε και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. 

Στο μεταξύ όμως, η ζημιά στο τουρκικό συνάλλαγμα φαίνεται ότι έχει ήδη γίνει, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στις αγορές – ρεκόρ χρυσού, ως απόρροια της διάχυτης έλλειψης εμπιστοσύνης προς τη λίρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου, συγκεκριμένα, τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου εκτινάχθηκαν στα 224,23 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με τις αρχές του 2020.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News