Business & Finance Πέμπτη 12/11/2020, 13:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Οι τέσσερις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας

Το 2020 θα αποτελέσει χρονιά ύφεσης για τις 20 περισσότερο ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες(G20), για να επιστρέψουν σε τροχιά ανάκαμψης το 2021. Θα χρειασθεί όμως να μεσολαβήσει μία διετία προτού οι οικονομίες του G20 επιστρέψουν σε επίπεδα προ πανδημίας, όπως προβλέπει η Moody’s σε έκθεσή της. H ήδη εύθραυστη ανάκαμψη απειλείται από τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αναφέρει ο οίκός.

Η Moody’s διακρίνει τέσσερις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας:

  • Ενίσχυση του λαϊκισμού και πολιτικών εσωστρέφειας ως αποτέλεσμα της αυξημένης ανεργίας ή μιας ανάκαμψης που διευρύνει τις ανισότητες
  • Γεωπολιτικές προκλήσεις
  • Στροφή προς μια «πράσινη» οικονομία και
  • Τεχνολογικός ανασχηματισμός που θα μπορούσε να συνοδεύεται από αύξηση της παραγωγικότητας με ταυτόχρονο «αφανισμό» μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οίκου, το ΑΕΠ των οικονομιών του G20 θα συρρικνωθεί 3,8% φέτος, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάκαμψη 4,9% και 3,8% για το 2022. Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται ύφεση 5,1% φέτος και ανάκαμψη με ρυθμούς 4,2% το 2021 και 3,3% το 2022. Για τις αναδυόμενες προβλέπονται καλύτερες επιδόσεις, με ύφεση μόλις 1,6% για φέτος και ισχυρή ανάπτυξη πάνω από 6,1% για το 2021, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα.

Moody’s: Οι τέσσερις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας-1

Παρ’ όλα αυτά, η Moody’s προειδοποιεί ότι η επιστροφή στην ανάκαμψη εξαρτάται από τρεις παράγοντες: Την ανάπτυξη και διανομή του εμβολίου, την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.

Η κρίση εξαιτίας της νόσου Covid-19 θα θέσει σε δοκιμασία την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι κυβερνήσεις θα διατηρήσουν τα μέτρα στήριξης και τα επόμενα τρίμηνα. Την ίδια στιγμή, η νομισματική πολιτική σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία θα παραμείνει υποστηρικτική. Η εικόνα στις αναδυόμενες είναι διαφορετική, με μικρότερης εμβέλειας δημοσιονομική στήριξη και περιορισμένα περιθώρια για μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων ή προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η αμερικανική οικονομία χρειάζεται νέα μέτρα στήριξης

Χάρη στην ανάκαμψη-ρεκόρ 33,1% του τρίτου τριμήνου, η Moody’s αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία, αναμένοντας ηπιότερη ύφεση 3,6% φέτος(έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5,7% συρρίκνωση του ΑΕΠ). Για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 4,2% και 3,9% το 2022. Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της κατανάλωσης στο τρίτο τρίμηνο δίνει ώθηση στην ανάκαμψη, με τη Moody’s να προβλέπει επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε προ Covid-19 επίπεδα στο δεύτερο ήμισυ του 2021.

Ο Νόμος CARES για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ισχυρή ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης για αγαθά.

Παρ’ όλα αυτά, χωρίς νέα μέτρα στήριξης οι ρυθμοί αύξησης των καταναλωτικών δαπανών αναμένεται να μετριασθούν στο τέταρτο και τα επόμενα τρίμηνα. Μια βραδύτερη ανάκαμψη στην κατανάλωση θα έχει αντίκτυπο στο αναπτυξιακό Momentum των ΗΠΑ, ειδικά καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό. Παρ΄ όλα αυτά, η Moody’s αναμένει  ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αντεπεξέλθει στο σοκ και θα παραμείνει σε πορεία ανάκαμψης, η οποία όμως θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων ανά κλάδους.

Το δεύτερο κύμα επισκιάζει την ανάκαμψη της Ευρώπης

Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών στο τρίτο τρίμηνο ήταν πιο ισχυρή των αρχικών εκτιμήσεων. Αλλά η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή θα υποχωρήσει στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς αυξάνονται ξανά τα κρούσματα. Τα νέα περιστατικά κορωνοϊού σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του Απριλίου, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η Moody’s προβλέπει ανάπτυξη 4,7% για την Ευρωζώνη την επόμενη χρονιά και ηπιότερους ρυθμούς 3% το 2022, έπειτα από ύφεση 7,7% φέτος, το μεγαλύτερη στην ιστορία της νομισματικής ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ θα επεκτείνει τις αγορές ενεργητικού.

Η ανάκαμψη στους κόλπους της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων, όπως προβλέπει η Moody’s. Η ύφεση της γερμανικής οικονομίας θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με τη Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News