Business & Finance Πέμπτη 12/11/2020, 13:19
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ετοιμη για μεγάλη επιτοκιακή αύξηση

Τουρκία: Ετοιμη για μεγάλη επιτοκιακή αύξηση

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της στο 15% από το σημερινό 10,25%, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters. Αυτό σημαίνει μία αύξηση των 475 μονάδων βάσης. Οι περισσότερες άλλωστε προβλέψεις κάνουν λόγο για μία αύξηση μεταξύ 400 έως 575 μονάδων βάσης. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη λίρα και να αρχίσουν να αποκλιμακώνουν τον πληθωρισμό, παρά την οικονομική κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού. Υπό την διοίκηση του Μουράτ Ουισάλ, η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει από τον Ιούλιο από την «πίσω πόρτα» το κόστος δανεισμού. Αύξησε επίσης το βασικό επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο, διατηρώντας το ωστόσο αμετάβλητο τον προηγούμενο μήνα, σε μία εξέλιξη που οδήγησε το τουρκικό νόμισμα σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά. 

Ωστόσο, μία επιτοκιακή αύξηση θα ανακόψει την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, που την οδήγησε σε ύφεση 10% στο δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με το ισοζύγιο πληρωμών από μία ισχυροποίηση της λίρας, που αποτελεί το χειρότερο σε επίδοση νομίσματα των αναδυόμενων αγορών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι μία αύξηση των επιτοκίων στο 15% θα έδειχνε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πράγματι αποφασισμένη να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και τον φέρει κοντά στο στόχο της που είναι το 5%. 

 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News