Business & Finance Τρίτη 16/03/2021, 14:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αποφασισμένη να ελέγξει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

ΕΚΤ: Αποφασισμένη να ελέγξει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Αποφασισμένη να ελέγξει την ανοδική τάση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δηλώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς στόχος της αποτελεί η αποτροπή της ανόδου του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη, για όσο διάστημα η οικονομία της δεν δύναται να αντιμετωπίσει την επιβάρυνση αυτή. 

Αυτό τόνισε ο ανώτερος οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times και δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη, λίγες μόλις ημέρες αφότου η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωσή της συνεδρίασής της, ότι θα επιταχύνει την αγορά κρατικών ομολόγων κατά το β΄ τρίμηνο του 2021. 

«Ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η καμπύλη των αποδόσεων η οποία διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη συνολική διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών, δεν θα προπορευθεί έναντι της οικονομίας», σημείωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. 

Παράλληλα όπως τόνισε με την ΕΚΤ εν μέσω της αναθεώρησης της στρατηγικής της, ακούγεται «αρκετά λογικό» να ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να υπερβεί τον διαχρονικό στόχο της του 2% επειδή έχει μείνει στάσιμος για πολύ καιρό, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

Ωστόσο όπως κατέληξε «υπάρχουν και άλλες επιλογές οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News