Business & Finance Πέμπτη 12/11/2020, 12:04
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Σε ανάκαμψη η βρετανική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο

Σε ανάκαμψη η βρετανική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο

Η βρετανική οικονομία κάλυψε ένα μέρος από το χαμένο της έδαφος στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, όμως η ανάκαμψη ήταν πολύ πιο αδύναμη σε σχέση με την αντίστοιχη στις ΗΠΑ αλλά και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, γεγονός που αποτυπώνει το μέγεθος της ζημιάς που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στη βρετανική οικονομία.

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 15,5% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, χάρη στην ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τo lockdown που επιβλήθηκε την Ανοιξη και στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 18%. Ωστόσο,  δεν μπόρεσε να καλύψει την ύφεση 20% του δεύτερου τριμήνου, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η ανάπτυξη ήταν κατά 9,7% χαμηλότερη. Το Σεπτέμβριο, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,1% έναντι 1,5% που περίμεναν οι αναλυτές.  

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει εισέλθει ξανά σε νέο lockdown για να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, με κίνδυνο να διολισθήσει ξανά η οικονομία σε ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. «Η ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου θα είναι πολύ βραδύτερη σε σχέση με το τρίτο ενώ πιθανό είναι πλέον και το σενάριο της συρρίκνωσης, κυρίως λόγω της στασιμότητας του Οκτωβρίου και του δεύτερου γύρου απαγορευτικών μέτρων από τις αρχές Νοεμβρίου», αναφέρει ο Κέμαρ Γουάιτ, οικονομολόγος του National Institute for Economic & Social Research. Εκτός από τον κορωνοϊό, τις προοπτικές της βρετανικής οικονομιας επισκιάζει και το Brexit, καθώς μία αποτυχία επίτευξης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ε.Ε. θα σήμαινε σημαντικούς νέους φραγμούς στο εμπόριο από την 1η Ιανουαρίου του 2021. 

Η βρετανική οικονομία στηρίχθηκε με έκτακτες δαπάνες και φορολογικές μειώσεις ύψους 200 δισ.στερλινών, μέτρα που προωθήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της στα 900 δισ.στερλίνες. 
Το ΔΝΤ και ΟΟΣΑ έχουν προβλέψει ότι η Βρετανία θα παρουσιάσει εφέτος τη μεγαλύτερη συρρίκνωση μεταξύ των οικονομιών της ομάδας του G7. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News