Business & Finance Δευτέρα 15/03/2021, 16:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒοΕ: Στις προοπτικές της ανάκαμψης οφείλεται η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων

ΒοΕ: Στις προοπτικές της ανάκαμψης οφείλεται η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων

Καθησυχαστική σε σχέση με την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, εμφανίσθηκε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), διά στόματος του επικεφαλής της, λέγοντας ότι αυτή η τάση είναι σύμφωνη με τις προοπτικές της ανάκαμψης, ενώ παράλληλα δήλωσε πιο αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας «με μεγάλη δόση προσοχής».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του BBC σήμερα Δευτέρα, ο Άντριου Μπέιλι εκτίμησε ότι η αύξηση των αποδόσεων είναι μια τάση στο πλαίσιο της αλλαγής στις οικονομικές προοπτικές.

Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιταχύνει τις αγορές ομολόγων, προκειμένου να διατηρήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, υπό το φόβο ότι μια ενδεχόμενη αύξησή του θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά το τελευταίο διάστημα ανά τον κόσμο, εν μέσω προσδοκιών για οικονομική ανάκαμψη καθώς τα προγράμματα εμβολιασμών εξελίσσονται και συγχρόνως οι ΗΠΑ ενέκριναν το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Η απόδοση της βρετανικής δεκαετίας σκαρφάλωσε σε υψηλό από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού προκάλεσε ένα μαζικό sell-off από τους πανικοβλημένους επενδυτές.

«Είμαι τώρα περισσότερο θετικός, αλλά με μεγάλη δόση προσοχής», τόνισε ο Μπέιλι στο BBC, λέγοντας ότι πιθανόν η βρετανική οικονομία να τα έχει πάει καλύτερα τον προηγούμενο μήνα από τις εκτιμήσεις της ΒοΕ, καθώς τα νοικοκυριά αρχίζουν να αυξάνουν τις δαπάνες τους, από τις εξοικονομήσεις που είχαν συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια του lockdown.

Σύμφωνα με τον Μπέιλι η βρετανική οικονομία θα επιστρέψει στα ίδια επίπεδα στα τέλη του 2019, προς το τέλος του τρέχοντος έτους, όταν τον Φεβρουάριο η BoE δήλωσε ότι θα φθάσει σε αυτό το σημείο έως το α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ο Μπέιλι δήλωσε επίσης ότι αναμένει οι επόμενες οικονομικές προβλέψεις της BoE να δείξουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα φθάσει χαμηλότερα από το 7,75% του Φεβρουαρίου και επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η κεντρική τράπεζα θα ήθελε να δει περισσότερα στοιχεία για τον στόχο του πληθωρισμού στο 2% με βιώσιμο τρόπο και πως δεν διακρίνει σημάδια υπέρβασης στο 4% ή στο 5%.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης, να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αμετάβλητο στα 895 δισ. λίρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News